Logotype för Storfors kommun

Zombieöverlevnadsexpert & gratis bio på krisberedskapsdag i Storfors

Den 11 maj laddar Storfors för krisberedskapsveckan med zombieöverlevnadsexpert, gratisvisning av nya filmen Arctic och Öppet hus med styrketest på brandstationen. Dessutom massor av matnyttig information om hur man klarar en kris.

- Krisberedskap är högaktuellt. Nu arrangerar vi en dag där det finns något för alla, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför genomför MSB varje år en krisberedskapsvecka tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.

Författaren Herman Geijer, som kallar sig zombie-överlevnadsexpert, kommer till Kulturhuset i Storfors på lördagskvällen. Där kommer han bland annat att ge handfasta tips för hur man överlever en kommande apokalyps eller en samhällsstörning.

Men det är med glimten i ögat som Herman pratar om zombier.

- Det är ju egentligen en metafor för andra mer troliga, katastrofer och samhällsstörningar. På sätt och vis kan man likna en zombie vid en tsunami eller effekten av klimatförändringar. De bara väller fram och det gör även en skara zombier, säger han.

Det intressanta är överlevaren i sammanhanget. Hur klarar man sig mot en motståndare som man inte kan prata tillrätta?

Herman rör sig inom ett brett område och menar att det framför allt handlar om att vara mentalt förberedd, att ta hand om sin kropp så att man är i god form och dessutom ha ett bra nätverk med grannar och andra.

- Vi har startat en beredskapsgrupp i min stadsdel. Vi träffas varannan vecka och pratar om överlevnad och hur man förbereder sig. Eftersom vi är så olika blir det många spännande infallsvinklar, säger han.

Herman har skrivit två böcker, ”Zombieöverlevnad - din guide till apokalypsen” och ”Överlev katastrofen- tolv sätt att klara dig”. Till grund för böckerna ligger bland annat många timmars läsning av forskningsrapporter om hur människor fungerar vid en kris.

Själv tror han att vi förr eller senare kommer att få uppleva ”en stor smäll”.

- Det är osannolikt att vi kommer att kunna fortsätta som idag. Hela vårt samhällsbygge vilar på billig olja och evig tillväxt samtidigt som klimatförändringarna bjuder på mer extremväder, säger han.

På frågan vem han tror är mest rustad för framtiden har han ett klart svar.

- Jag har gjort många intervjuer med överlevnadsinstruktörer som hållit kurser. Alla säger att den medelålders kvinnan som är van att organisera för hela familjen kommer att klara sig bäst, säger han.

Under krisberedskapsdagen i Storfors blir det också gratis kvällsvisning av nya filmen Artic på biografen och öppet hus under eftermiddagen på brandstationen.

- Vi behöver fler deltidsbrandmän och vill gärna visa brandstationen och låta folk testa lite olika moment, säger stationschef Per-Erik Andersson, som också bjuder alla besökare på varm korv med bröd och kaffe.

Program för krisberedskapsdag i Storfors lördag den 11 maj

13.00-16.00 – Öppet Hus på brandstationen
Gör ett rullbandstest i full brandmannautrustning och vinn biobiljetter till hela familjen. Testa att skjuta prick med brandslang och vinn fina priser (särskild klass för barn). Posomgruppen och Röda Korset finns på plats liksom säkerhetssamordnare Michael Björklund som visar krislåda och pratar om krisberedskap. Räddningstjänsten bjuder på varm korv & kaffe.

17.00 – Krisberedskap i Kulturhuset
Säkerhetssamordnare Michael Björklund lottar ut en krislåda och informerar om krisberedskap i Kulturhuset. Posomgruppen och Röda Korset är på plats. Här finns gratisbiljetter till filmen Artic (se nedan).

18.00 – Föreläsning med zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer
Gratis föreläsning med författaren Herman Geijer som kallar sig zombie-överlevnadsexpert och som 2015 blev vald till lyssnarnas sommarvärd i P1 Sommar. En spännande och rolig föreläsning som ger handfasta tips hur man överlever en kommande apokalyps eller en samhällsstörning.
Före och efter föreläsningen bjuder Storfors kommun på kvällsfika.

19.30 – Filmen Arctic visas i biografen med fri entré
Filmen Arctic hade nyligen premiär och visas under krisberedskapsveckan med fri entré i Storfors biograf. Danske Mads Mikkelsen gör rollen som Overgård, vars flygplan störtat mitt i Arktis. Plötsligt får han ta ansvar för ytterligare ett liv och måste bestämma sig för om han ska stanna i det trygga lägret (det störtade planet) eller ge sig ut på en mycket farlig resa för att överleva. Recensenter beskriver filmen som en ”fredagsrulle med klös i”. En film med effektiv och rå spänning i 98 minuter där hela salongen då och då håller andan. Biosalongen i Storfors har drygt 200 platser – först till kvarn gäller och biljetter kommer att delas ut från kl 17.00 i Kulturhuset.

Senast publicerad av Eva Wiklund