Logotype för Storfors kommun
Bild på Bjurbäckens slusscafé med kanalen och gröna omgivningar.

Om Storfors kommun

STORFORS I SIFFROR FRÅN SCB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Storfors kommun har ett strategiskt läge i Östra Värmland med både Stockholm, Oslo och Göteborg inom en radie av 25 mil. För den som behöver pendla till jobb finns flera mindre städer inom 25 till 60 minuters avstånd.

Utmärkande för den mindre orten är närheten, och då inte bara rent geografiskt. Här finns också en närhet mellan människor, till aktiviteter och till bra skolor. Det är ingen slump att Storfors devis ”Stortrivs i Storfors” hälsar invånarna välkomna hem vid infarterna. Det är heller ingen slump att Storfors utsågs till Sveriges bästa skolkommun 2017 och 2018 av SKR. Det är ett resultat av åratal av medveten satsning på att skapa regionens bästa skola och både 2019 och 2020 har Storfors kommun flest behöriga lärare av alla skolor i Sverige.

I Storfors finns energiskolan Vargbroskolan, som stod klar 2008 och som värms av elevernas egen kroppsvärme. Här finns också Kroppaskolan och landsbygdsskolan Bjurtjärns skola. I Lundsberg finns privata Lundsbergs skola som också är en av Storfors större arbetsgivare.

I kommunen bor knappt 4000 personer och här finns drygt 200 registrerade företag.

Här finns också ett riktigt aktivt föreningsliv där ett 30-tal föreningar erbjuder det mesta från körsång och boule till ridning, judo och motorsport. Här finns även aktiva klubbar för golf, bollsporter, fiske, hundsport och skytte.

Storfors Bordtennisklubb är en av ortens aktiva idrottsföreningar, och man har fram till 2019 krigat om SM-medaljerna i Pingisligan där man tagit hem ett guld och två silver.

Sporthallen, Gymfabriken, Seniorernas Hus samt Kulturhuset med biograf, bibliotek, café, danslokaler och restaurang är centrala samlingsplatser i tätorten, medan de mindre orterna Kväggeshyttan, Bjurtjärn och Lungsund har aktiva hembygdsföreningar. Ortens kyrkor har också ett fint utbud när det gäller aktiviteter för både barn, ungdomar och äldre.

I Kulturhuset finns en nyrenoverad biograf Den erbjuder bild i 4K tillsammans med ett bra ljudsystem och här finns hela 215 platser i en stor salong.

Genom kommunen slingrar sig Bergslagskanalen som ett blått band. Den är inte någon egentlig kanal utan ett helt sjösystem på 60 kilometer där mindre älvar, sjöar, kanaler och slussar förbinder Storfors med Karlskoga och Filipstad vattenvägen.

Här fraktades järnet på 1800-talet och här finns det idag alla möjligheter till ett aktivt friluftsliv i historiska kulturmiljöer. Med 547 kilometer strandlinje blir det aldrig trångt trots att gös- och regnbågsfisket, badplatserna, vandringslederna, paddlingsmöjligheterna och båtlivet lockar allt fler för varje år. På öar, uddar och längs stränderna finns också en rad fina lägerplatser, för att inte tala om bastuflotten som gratis står till allmänhetens förfogande i sjön Öjevettern. I Storfors finns också Värmlands största ö.

Vandringslederna har fått en rejäl ansiktslyftning och kommunens nya led, Järnsjöleden, knyter samman flera av de andra lederna. I Storfors kan man vandra mellan slussar och gruva, genom "trollskog", längs kanalbankar, över mossar eller varför inte kortare turer på det traditionella elljusspåret?

Storfors kommunhus ligger centralt i tätorten på Djupadalsgatan 20.


FAKTA I KORTHET

Befolkning: Gå direkt till Regonfakta som uppdateras varje kvartal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strandlinje: 547 km längs sjöar och vattendrag

Ö vid Storfors: Värmlands största ö ligger till största delen i Storfors kommun (norra delen ligger i Filipstads kommun). Ön är den 23:e största i Sverige med en storlek på 5411 hektar och 57 kilometer i omkrets. Ön omgärdas av sjöar, älvar och mindre vattendrag.

Grundskolor: Vargboskolan, Kroppaskolan, Bjurtjärns skola.

Gymnasium: Lundsbergs skola.

Service inom hälsa och vård: Vårdcentral, folktandvård, apotek, särskilda boenden, Seniorernas Hus, Friskvården i Värmland

Service inom kultur: Biograf, bibliotek, konsthall, lokaler för föreläsning, dans, musik, film, foto och konstnärligt skapande.

Sport/idrottsanläggningar: Rönningens IP med fotbollsplaner och inhägnad hundträningsplats samt tennisbana, större gym i privat regi, elljusspår/motionsspår, sporthall med integrerat vandrarhem för grupper, judohall, träningsanläggning för atletklubben, gymnastikhall, mindre bassäng, ridhus, Storfors motorstadion, mindre skejtpark, hockeyrink, basket/innebandyplan utomhus.

Badplatser: Badsta Camping, Lungsundet, Kyrksten.

Andra badställen: Hättälvens mynning, Lundsberg, Hytte, Jordkullen

Gästhamnar: Lungsund, Storfors båthamn, Bjurbäckens slussar, Nässundet.

Friluftsliv: Ett flertal vandringsleder, många rastplatser längs vattenleden Bergslagskanalen. Kanotcentral.

Service i kommunhuset: Kommunala verksamheter, polisen, arbetsförmedlingen, turistinformation.

Kontakt

Storfors Kommun
Besöksadress: Djupadalsgatan 20
Postadress: Box 1001, 688 29 Storfors
Telefon vxl: 0550-651 00
Fax: 0550-651 14
E-post: storfors.kommun@storfors.se

Länkar

Bild med logotypen för regionfakta och en karta över Värmland

Regionfakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns samlad fakta om Värmland nedbrutet per kommun inom väldigt många områden.

Varje län beskrivs i 15 kapitel med cirka 350 tabeller och diagram. Här finns nuläges-beskrivning, oftast kompletterad med en tidsserie och analys. Dessutom har man valt ut tretton områden som presenteras som "snabbstatistik", exempelvis gästnätter, öppet arbetslösa, konkurser mfl.

Snabbfakta uppdateras varje månad eller kvartalsvis och övriga kapitel när ny statistik finns tillgänglig enligt regionfaktas publiceringskalender. Varje län presenteras likadant för att användare på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna ta till sig statistiken och även göra jämförelser.

Regionfaktas källor är i huvudsak SCB, AF, Tillväxtanalys, Försäkringskassan, BRÅ, SKL, HUI. Jordbruksverket, Trafikverket och Energimyndigheten. Regionfakta finanseieras av Sveriges regioner, bla Region Värmland.

I materialet kan man hitta uppgifter om geografi, miljö, regional ekonomi, samhällets service, energi, utbildning, näringsliv, arbete, befolkning och hushåll, kultur och fritid, hälsa och ohälsa, politik, jämställdhet. Varje huvudområde består av många delområden och här kan man exempelvis jämföra kostnader för skola, äldrevård och kultur med andra kommuner eller se hur arbetslösheten utvecklats över tid.

Senast publicerad av Kristina Elmström