Om Storfors kommun

Storfors kommun har ett strategiskt läge i Östra Värmland med både Stockholm, Oslo och Göteborg inom en radie av 25 mil. För den som behöver pendla till jobb finns flera mindre städer inom 25 till 60 minuters avstånd.

Utmärkande för den mindre orten är närheten, och då inte bara rent geografiskt. Här finns också en närhet mellan människor, till aktiviteter och till bra skolor. Det är ingen slump att Storfors devis ”Stortrivs i Storfors” hälsar invånarna välkomna hem vid infarterna. Det är heller ingen slump att eleverna gav skolan så bra betyg för trygghet, trivsel och inlärning att Storfors toppade Sveriges kommuner och landstings nationella undersökning 2016. Inte heller att att Storfors utsågs till Sveriges bästa skolkommun 2017 av SKL. Det är ett resultat av åratal av medveten satsning på att skapa regionens bästa skola.

I Storfors finns energiskolan Vargbroskolan, som stod klar 2008 och som värms av elevernas egen kroppsvärme. Här finns också Kroppaskolan och landsbygdsskolan Bjurtjärns skola. I Lundsberg finns privata Lundsbergs skola som också är en av Storfors större arbetsgivare.

I kommunen bor drygt 4000 personer och här finns drygt 200 registrerade företag. Nyföretagandet har under senare år varit stort i kommunen.

Här finns också ett riktigt aktivt föreningsliv där ett 30-tal föreningar erbjuder det mesta från körsång och boule till ridning, judo, och motorsport. Här finns även aktiva klubbar för golf, bollsporter, fiske, hundsport och skytte.

Storfors Bordtennisklubb är en av ortens aktiva idrottsföreningar, och man har under de senaste åren krigat om SM-medaljerna i Pingisligan. Matcherna avgörs i den stora Sporthallen, som också härbergerar grupper som behöver övernattning i det fina vandrarhemmet.

Sporthallen, Gymfabriken, Seniorernas Hus samt Kulturhuset med biograf, bibliotek, café, danslokaler och restaurang är centrala samlingsplatser i tätorten, medan de mindre orterna Kväggeshyttan, Bjurtjärn och Lungsund har aktiva hembygdsföreningar. Ortens kyrkor har också ett fint utbud när det gäller aktiviteter för både barn, ungdomar och äldre.

Under slutet av 2016 invigdes den nyrenoverade biografen i Kulturhuset. Den erbjuder nu bild i 4K tillsammans med ett nyinstallerat ljudsystem och här finns det hela 215 platser i en stor salong.

Genom kommunen slingrar sig Bergslagskanalen som ett blått band. Den är inte någon egentlig kanal utan ett helt sjösystem på 60 kilometer där mindre älvar, sjöar, kanaler och slussar förbinder Storfors med Karlskoga och Filipstad vattenvägen.

Här fraktades järnet på 1800-talet och här finns det idag alla möjligheter till ett aktivt friluftsliv i historiska kulturmiljöer. Med 547 kilometer strandlinje blir det aldrig trångt trots att gös- och regnbågsfisket, badplatserna, vandringslederna, paddlingsmöjligheterna och båtlivet lockar allt fler för varje år. På öar, uddar och längs stränderna finns också en rad fina lägerplatser, för att inte tala om bastuflotten som gratis står till allmänhetens förfogande i sjön Öjevettern. I Storfors finns också Värmlands största ö.

Vandringslederna har fått och får fortsatt under 2017 en rejäl ansiktslyftning. I Storfors kan man vandra mellan slussar och gruva, genom "trollskog", längs kanalbankar, över mossar eller varför inte kortare turer på det traditionella elljusspåret?

Storfors kommunhus ligger centralt i tätorten på Djupadalsgatan 20.


FAKTA I KORTHET

Befolkning 2017: 4 112 personer

Strandlinje: 547 km längs sjöar och vattendrag

Ö vid Storfors: Värmlands största ö ligger till största delen i Storfors kommun (norra delen ligger i Filipstads kommun). Ön är den 23:e största i Sverige med en storlek på 5411 hektar och 57 kilometer i omkrets. Ön har 969 invånare och omgärdas av sjöar, älvar och mindre vattendrag.

Grundskolor: Vargboskolan, Kroppaskolan, Bjurtjärns skola.

Gymnasium: Lundsbergs skola

Service inom hälsa och vård: Vårdcentral, folktandvård, apotek, särskilda boenden, Seniorernas Hus, Friskvården i Värmland

Service inom kultur: Biograf, bibliotek, konsthall, lokaler för föreläsning, dans, musik, film, foto och konstnärligt skapande.

Sport/idrottsanläggningar: Rönningens IP med fotbollsplaner och inhägnad hundträningsplats, större gym i privat regi, elljusspår/motionsspår, sporthall med integrerat vandrarhem för grupper, judohall, träningsanläggning för atletklubben, gymnastikhall, mindre bassäng, ridhus, Storfors motorstadion, mindre skejtpark, hockeyrink, basket/innebandyplan utomhus.

Badplatser: Badsta Camping, Jordkullen, Lungsundet, Kyrksten.

Andra badställen: Hättälvens mynning, Lundsberg, Hytte,

Gästhamnar: Lungsund, Storfors båthamn, Bjurbäckens slussar, Nässundet.

Friluftsliv: Ett flertal vandringsleder, många rastplatser längs vattenleden Bergslagskanalen. Kanotcentral.

Service i kommunhuset: Kommunala verksamheter, polisen, arbetsförmedlingen, turistbyrå/turistinformation.

Medelpris för småhus i Storfors 2017: 629 000 kronor

Registrerade företag (2015): 212

Kontakt

Storfors Kommun
Besöksadress: Djupadalsgatan 20
Postadress: Box 1001, 688 29 Storfors
Telefon vxl: 0550-651 00
Fax: 0550-651 14
E-post: storfors.kommun@storfors.se

Länkar


Senast publicerad av Kristina Elmström 2018-03-15