Logotype för Storfors kommun

Välbesökt beredskapsdag med stor bredd i Storfors

När Storfors kommun kraftsamlande tillsammans med frivilligorganisationerna, blev det en beredskapsdag att vara nöjd med.

- Fantastiskt fint arrangemang med så många olika aktörer och ett genidrag att dela ut vattendunkar, säger Karin Klasa, handläggare på enheten för risk och säkerhet på länsstyrelsen i Värmland.

Det är Karin Klasa och kollegan Malin Vainiokangas som kläckt själv idén om exitainern som turnerat till ett antal kommuner under Beredskapsveckan, som arrangeras över hela Sverige.

Den graffittimålade containern innehåller en övningslägenhet där besökarna får testa sina kunskaper under en kris och lösa problem som uppstår. Studenter från Karlstad Universitet bemannar containern och i Storfors duggar besöken tätt.

- Jag har varit på alla ställen och det här är bästa arrangemanget hittills, säger Johanna Lif, som läser miljö och säkerhet på Karlstad Universitet.

Mia och Lennart Lokind kliver ut containern när ”faran-över-signalen” ljuder och tar emot sitt diplom.

- Det här är tankeväckande och nödvändigt, även om vi bor på landet och redan har god beredskap, säger Mia.

- Ja, om man har tänkt till i förväg så får man kanske tid över och kan hjälpa andra när det krisar, funderar Lennart.

Även kommunchefen gör ett besök i exitainern och får en liten tankeställare.

- Jag kanske får fundera på detta med ett elverk på allvar, säger Johan Rosqvist.

Besökarna cirkulerar på den stora planen utanför Kulturhuset där Civilförsvarsförbundet låter dem testa tändstål och renat vatten.

- Intresset för gasolspisar, värmare, radioapparater och tändstål har varit stort, säger Ulf Fredriksson, som även sålt en och annan pryl tillsammans med kollegan Börje Bergman under dagen.

På plats finns också Röda Korset och Lottakåren med nyttig information och hos energirådgivaren Hanan Othman handlar frågorna mycket om värme- och elförsörjning.

- Det har varit riktigt stort intresse, så det känns kul, säger hon.

Hos bordsgrannen Michael Björklund, säkerhetssamordnare, får man kasta pil för att få chans att vinna krislådan som är värd flera tusenlappar.

- Jag har haft oväntat många besökare säger han, och delar dessutom ut vattendunkar på löpande band till alla som vill ha. Ett litet kommunalt bidrag till krisberedskapen.

Räddningstjänsten finns på plats med populära aktiviteter. Många provar att släcka eld med brandsläckare, och den yngre skaran riktar intresset mot brandbilen som man gärna får besöka. Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson, som också är brandman, hjälper barn att klättra in i brandbilen på löpande band.

- Jag är riktigt nöjd med dagen. Det är den lilla ortens styrka att vi kan kraftsamla till sådana här arrangemang tillsammans med så många aktörer, säger hon.

Jan Wilhelmsson bor i Göteborg, men tillbringar mycket tid i sin farmors hus i Storfors. Idag får sonen Bruno testa utrustningen i brandbilen till sin stora förtjusning.

- Jag älskar att vara i Storfors och vi planerar faktiskt att flytta hit innan Bruno börjar skolan. Lugnet, naturen och sjön är viktiga bitar, säger han.

Malin Larsson, kostansvarig på Storfors kommun, har kokat en uppskattad grönsakssoppa som serveras med hjälp av Civilförsvarsförbundets kokvagn.

- Vi har haft full fart här, säger Kent Simonsson, som rör i grytan.

Och det är inte bara storforsare som kommer på besök. En gymnasieklass från Kristinehamn har åkt för att testa sina kunskaper.

- Eleverna på vårdprogrammet läser en kurs om människan och säkerhet, så vi kände att detta passade jättebra, säger läraren Kristina Persson.

Birgitta Engström har också åkt från Kristinehamn och passar på att skaffa information, testa exitainern och njuta av lite mat innan kvällens biovisning.

- Jag såg detta i I frêske lufta som jag brukar ta på Coop i Kristinehamn och blev intresserad. Även om jag kan en del, så blir det uppfräschade kunskaper och det är viktigt nu när det blir allt mer oroligt i världen, säger Birgitta, som också ser fram emot att se filmen.

Och det är hon inte ensam om. Ett 40-tal besökare avslutar dagen med biobesök för att se Operation Napoleon, en thriller som tar avstamp i klimatförändringar och smältande isar.

Senast publicerad av Eva Wiklund