Logotype för Storfors kommun

Susanne Sander är ny vd för Stiftelsen Björkåsen som har ny organisation

Bild över hyreshus i grön park samt personal i Stiftelsen Björkåsen som står utomhus.

Kvarteret Viken är placerat strax intill den stora parken Ravinen, mitt i Storfors centrum. Susanne Sander (tv) är Stiftelsens nya vd. Stiftelsen Björkåsens personal (mitten). Från vänster främre raden: Iréne Svensson, Susanne Sander, Barbara Andersson, Muris Blazevic, Annika Nowosad. Från vänster, övre raden: Kari Kumpulainen, Anders Wiewegg, Christoffer Andersson, Lotta Edström. (Till höger) Stiftelsens ordförande, Hans Jildesten, vid de nya lokalerna på norra industriområdet.

För den som bor i lägenhet i centrala Storfors är det nära till centrum med livsmedelsbutiker, Kulturhuset, gym, apotek och vårdcentral. Många lägenheter ligger grupperade kring idylliska parken Ravinen med stora gräsytor, en porlande bäck, lekplats och boulebanor. Den som bor i Björkåsen och Gjutåsen har nära till skogen och vid Strand har man närhet till skola, sjö och badplats.

- Jag är överraskad över hur fint det är kring våra fastigheter. Det känns som en positiv utmaning att bli en spelare som får hjälpa Storfors att växa, säger Stiftelsen Björkåsens nya vd, Susanne Sander.

Bild på lägenhet för 360-graders visning.

Kika in i ett etta i området Nya Smedby. Navigera med pilarna.

Bild av kök för 360 graders visning

Kika in i en tvåa i området Nya Smedby. Navigera med pilarna.

Stiftelsen Björkåsen har från årsskiftet gjort en nystart med egen personal och nya lokaler för maskiner på norra industri-området. Och från hösten 2020 är även stiftelsens nya vd på plats.

Susanne kommer närmast från Kristinehamnsbostäder där hon varit ansvarig för industrifastigheter.

- Jag jobbade med fastighetsutveckling där vi styckade av och gjorde fastigheter mer intressanta för att hitta nya hyresgäster, berättar Susanne, som får energi av nya utmaningar.

- Jag är något av en projektmänniska som gillar att utveckla saker, säger hon.

Just nu jobbar stiftelsen med att ta fram planer för yttre och inre underhåll och man ligger också i startgroparna för att genomföra en enkät bland potentiella hyresgäster.

- Vi behöver få en bild av vad folk värdesätter mest. Vill de bo centralt eller sjönära, är det viktigt med standard, balkong eller att man bor marknära? Utifrån svaren kan vi planera för framtiden, säger hon.

Efter några veckor på posten kan hon konstatera att det yttre underhållet när det gäller fastigheterna är relativt gott. Man har bytt tak och fönster samt åtgärdat fasader.

- Det är viktiga saker som måste göras först, men nu vill vi fokusera på det inre underhållet som hyresgästerna mer direkt kan uppleva, säger hon.

I januari ska underhållsplanerna vara klara och då har man en bild av vilka behov som finns och var arbetet ska påbörjas.

- Målet är att vi ska få ännu mer nöjda hyresgäster som är glada och stola över att bo i våra fastigheter, säger hon.

Ute i varje bostadsområde finns en fastighetsskötare som tar hand om just ”sitt” område.

- Varje fastighetsskötare har ett antal fastigheter att ansvara för. På så sätt får hyresgästerna en person de känner igen och det skapar förhoppningsvis en stor trygghet, säger Susanne.

Fastighetsskötaren Christoffer Andersson tycker att jobbet är omväxlande och roligt.

- Jag jobbar både inne och ute. Klipper gräsmattor, rensar rabatter, byter kranar och packningar eller pratar med hyresgäster, säger Christoffer, som också ser en annan fördel med jobbet.

- Det är perfekt att vi fastighetsskötare även har möjlighet att vara deltidsbrandmän och kan bidra till samhället på det viset, säger han.

På kontoret har Susanne hjälp av två administratörer. Lotta Edström flyttade till Storfors för 20 år sedan och har länge pendlat till Bäckhammars bruk där hon varit chef för kundservice.

- Äntligen hittade jag ett jobb på hemmaplan som passar mig perfekt. Jag är glad att jag kan cykla till jobbet nu, säger hon.

Den som ringer på telefontiden eller kommer på besök träffar Lotta eller hennes kollega Irene Svensson (som är mammaledig för tillfället).

Jobbet är varierande och innebär allt från att visa eller besikta lägenheter till att ta emot felanmälningar, diskutera störningar eller försöka att hitta rätt lägenhet till någon.

- Jag tycker om att göra folk nöjda, säger Lotta Edström.

Stiftelsens ordförande, Hans Jildesten, är glad över att stiftelsen nu har egen personal och nya lokaler. Han ser mycket positivt på framtiden.

- Vi har länge jobbat för att utveckla en egen organisation som kan vara med och driva utvecklingen framåt för hela Storfors, säger Hans Jildesten, som tycker att förändringen börjar märkas i samhället.

- Vi är på gång även om vi ligger efter med det inre underhållet. När vi är klara ska riktigt bra hyreslägenheter bidra till att Storfors befolkning växer, säger han.

FAKTA OM STIFTELSEN BJÖRKÅSEN

  • Stiftelsen Björkåsen är en bostadsstiftelse som förvaltar och hyr ut bostadslägenheter.
  • Stiftelsen har idag 442 hyreslägenheter i storlekar mellan ett och fem rum och kök.
  • Lägenheterna är belägna i Storfors tätort. Alla lägenheter är anslutna till Telias fibernät.
  • Stiftelsen Björkåsen hyr också ut lokaler för kommersiella ändamål och för kommunal verksamhet.
  • Intresseanmälan görs via stiftelsens hemsida och är giltig i tre månader. När tre månader har gått behöver man göra en ny anmälan för att vara aktiv som sökande. Man ska sedan bli godkänd som hyresgäst enligt stiftelsens uthyrningspolicy, innan man blir erbjuden en bostad.

Kontaktuppgifter

Tel: 0550-652 90.
Besöksadress: Djupadalsgatan 20.
E-post: Stiftelsen.bjorkasen@storfors.se

Stiftelsens kontor ligger i kommunhuset på nedre plan med egen ingång på högra gaveln av huset.

Hemsida: stiftelsenbjorkasen.se

Du når stiftelsen på nedanstående telefon- eller besökstider, men kan även boka in andra tider.
Telefontider
Måndag till torsdag kl 8.00-10.15
Besökstider
Måndag till torsdag kl 10.15-12.00

Senast publicerad av Eva Wiklund