Logotype för Storfors kommun

Storfors landmärke är återinvigt

Under lördagens slog nyrenoverade Spruthuset upp dörrarna för allmänheten. På plats fanns bland andra antikvarie Sara Bodin Olsson som är glad över att byggnaden är tillgänglig för allmänheten.

- Det här är en fantastiskt fin byggnad och det är jätteroligt att se hur väl den är renoverad, säger hon, och förklarar att det krävs mer än vanligt för att kunna renovera en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Länsstyrelsen, som beviljade Storfors kommun 860 000 kronor av den totala kostnaden på 1 miljon kronor, satte en lång rad villkor för bidraget.

- Vi har krav på att hantverkarna kan de gamla teknikerna, så det handlar inte om några standardlösningar. Jag är mycket nöjd med hur det blev och även över att huset används och är öppet för alla, säger hon.

I det stora hela har tidstypiska material använts, men när det gäller själva tornet fick man göra vissa avsteg.

- Eftersom byggnaden idag är uppvärmd, vilket den inte byggdes för från början, var vi tvungna att göra en diskret speciallösning i tornet, berättar hon.

Och själva tornet – det är ju det som många förknippar med Storfors och ser som ett landmärke.

Kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson fanns på plats och berättade att många människor som hon träffar på runt om i landet minns just det röda tornet – som syns från riksväg 26 och som nu återfått sin ursprungliga glans.

Innan hon invigde genom att begära att brandklockan skulle ringa kunde hon berätta en anekdot från långt tillbaka. Spruthuset byggdes 1897och var då Storfors brandstation. När brandklockan ljöd öppnade man dörrarna till stallet en bit bort.

- Då kom hästarna – som var den tidens brandfordon – rusande av sig själva har jag fått berättat. De var tränade för detta, säger hon.

Spruthuset inhyser idag hela Värmlands brandhistoriska museum. Här finns fordon, redskap och utställning från hela länet. Den som vill ta del av historien har ett par timmar framför sig och för barnen finns gott om bilar att provsitta och redskap att undersöka. I Brandhistoriska muséet är det nämligen tillåtet att fingra på det mesta eller att prova en hjälm.

Värmlands brandhistoriska klubb ser nyinvigningen som en nystart och hoppas på ännu större lokalt intresse.

- Vi i styrelsen kommer från många andra orter, men vi skulle gärna vilja få med oss fler från Storfors, säger klubbens kassör Björn Albinsson.

Klubbens ordförande, Anders Nilsson, får under invigningsdagen många frågor om just öppethållandet, och lovar att det är en prioriterad fråga.

- Vi siktar på någon form av regelbundet öppethållande och vi kommer även att göra en digital utställning med berättande i form av filmer så att man lätt kan få en bild av brandhistorien i Värmland, säger Anders, som hoppas att det finns några intresserade som vill vara med och hjälpa till med att hålla muséet öppet vid olika tillfällen.

- Det krävs absolut inte att du har varit brandman. Vi ser till att alla får den kunskap de behöver och ett roligt uppdrag, säger han.

Under invigningsdagen var besökarna många, och de kom i alla åldrar.

Miia Mäenpää tag en rundtur tillsammans med barnen Wilje och Wintra. Själv har hon goda minnen från muséet under sin egen barndom.

- Pappa var ju brandman och vi var med honom här många gånger. Jag hade inte förstått att det finns material och fordon från hela Värmland här så jag är verkligen imponerad över att vi får ha det här muséet just i Storfors, säger hon.

Jukka Mäenpää, teknisk chef i Storfors kommun, vill rikta ett stort tack till alla hantverkare som genomfört renoveringen precis så noggrant som länsstyrelsen krävt.

- Jag är verkligen glad över det här fina resultatet och över att vi kunde få ett så pass stort bidrag, säger han.

Intresserad av att bidra till muséets öppethållande?
Slå gärna en signal Värmlands brandhistoriska klubb:

Anders Nilsson, ordförande tel 072-238 24 87
Björn Albinson, kassör tel 054-21 27 49

Senast publicerad av Eva Wiklund