Nu ska Storfors eget landmärke få ny kostym.
Med hjälp av knappt 860 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet via Länsstyrelsen i Värmland restaureras torn och tak på Spruthuset.
Huset, som är Storfors gamla brandstation, härbärgerar idag Värmlands brandhistoriska museum och här finns samlingar från hela länet i form av fordon, material och redskap. I museet får barn och vuxna röra föremålen och även provsitta brandfordon av äldre modell.
Byggnaden, som är från 1897, får nu nytt plåttak, ny träfasad, renoverade fönster på tornet och nya ytskikt invändigt i tornet. Totalentreprenör för hela bygget är Magnus Degerstedt från Degerstedts Bygg.
Fönstren kommer att renoveras av Arne Nilsson fönsterrenoveringar från Storfors och plåttaket ska bytas av Lyréns Plåt från Filipstad.
Byggnaden måste renoveras med kulturhistorisk hänsyn och det finns krav på antikvarisk medverkan. Terese Myrin från Värmlandsantikvarien är glad över uppdraget att delta i arbetet.
- Den här byggnaden är jättefin och det är häftigt att den dessutom är öppen för allmänheten, säger hon och berättar att huset är tillbyggt två gånger varav den senaste gången 1945. Själva tornet som nu får en rejäl renovering användes för att ringa i vid brand och för att torka slangar inuti. Klockan har återbördats till tornet på senare tid.
Lyréns plåt har fått uppdraget att lägga nytt plåttak med bandtäckning.
- Det är ett roligt och speciellt uppdrag med tanke på takets utformning. Det blir mycket hantverk när plåtarna ska falsas ihop, säger plåtslagare Ulf Bergqvist.
Han berättar att plåttaket blir svart som originalet och att det färdigmålas med svart färg på plats.
- Det här är sådana jobb som vi gillar, när vi får jobba på gammalt sätt, säger han.
Magnus Degerstedt ser också fram emot att få jobba med hela träfasaden på tornet.
- Vi kommer att jobba både på insidan och utsidan och det känns riktigt kul att kommunen satsar på att bevara detta, säger han.
Fönstren kommer att plockas ut och renoveras av Arne Nilsson Fönsterrenoveringar i verkstaden i Storfors.
- Det känns bra att få göra ett sådant här jobb på hemmaplan och kul att få vara med och renovera ett sådant här landmärke, säger Henrik Mossfeldt, som ska ta ner och renovera tolv fönsterbågar.
Projektekonom Catarina Lindgren har varit delaktig i ansökan om bidrag för förvaltning av värdefulla kulturmiljöer. Hon har en övergripande funktion i projektet.
- Hela renoveringen kommer att kosta över en miljon kronor, men vi får alltså 70 procent i bidrag, vilket är mer än vanligt för den här typen av projekt, säger Catarina, och berättar att tornet nu får en modern luftspalt för att ventilera bort eventuell fuktig luft och kondens som kan uppstå vid temperaturväxlingar. Detta förändrar dock inte byggnadens utseende.
Hela renoveringen måste vara klar i september och byggstarten har därför redan påbörjats. Jukka Mäenpää, chef för tekniska enheten, är glad över att arbetet nu är igång.
- Vi har önskat detta länge, men nu fanns det äntligen en möjlighet att restaurera den här fina byggnaden vilket känns väldigt bra, säger han.
Senast publicerad av Eva Wiklund