Logotype för Storfors kommun

Sångerskan Anna Engh stortrivs i Storfors

"Familjen är min bas", säger Anna Engh. Här tillsammans med maken Samuel. Anna deltog som körsångeska i Eurovision song contest 2016 - bakom Samra Rahlimi från Azerbadjan (övre bilden th). Från hemmakontoret översätterAnna dubbmanus till utländska filmer (nedre bilden th).

"Familjen är min bas", säger Anna Engh. Här tillsammans med maken Samuel. Anna deltog som körsångeska i Eurovision song contest 2016 - bakom Samra Rahlimi från Azerbadjan (övre bilden th). Från hemmakontoret översätterAnna dubbmanus till utländska filmer (nedre bilden th).

Anna Engh är sångerskan, kompositören och röstskådespelerskan som hittat hem på riktigt i Östvärmland.

- Förr, när vi bodde i Stockholm, var jag alltid på gång. Jag höll mig själv på en peppnivå och märkte inte ens att jag var stressad. Allt sånt har runnit av här i Storfors, skrattar hon.

Det var för fem år sedan som Anna, maken Samuel och dottern Zelda styrde kosan mot det lilla östvärmländska samhället där Samuel växt upp och där hans mamma bodde kvar. Det dröjde inte länge förrän familjen utökades med Lova som idag är fyra år.

- Vi ville komma närmare Zeldas farmor eftersom det var hennes enda mor- eller farförälder i livet. Men på köpet fick vi så mycket mer. Här bor vi för tiondelen av vad det kostar i Stockholm, vi har hittat lugnet och vi får tid med våra barn säger Anna.

Liksom maken jobbar hon inom musikbranschen. Många känner kanske igen henne genom någon av de otaliga filmer och serier som hon satt röst till, bland andra Kajsa Anka, Barbie och Huset fullt igen.

Hon översätter också dubbmanus till filmer och var nu senast med i Eurovision song contest i Globen som bakgrundssångerska bakom Samra från Azerbadjan.

Både hon och Samuel skriver och sjunger Korean-pop-låtar för den asiatiska marknaden som är gigantisk.

- Vi har fått många låtar utgivna i Korea och Japan, berättar hon.

Makarnas senaste projekt är en rad låtar skrivna och producerade för det välkända dansbandet Blender som de också är manager för. Skivan släpptes i maj 2016 och förhoppningen är att dansbandskändisarna även ska mellanlanda och spela för Storforspubliken.

Under de första åren i Storfors drev familjen caféet Storforsboden.

- Vi tyckte att det saknades ett café i centrum och dessutom var vi lite trötta på musiken, berättar Anna, som inte ångrar äventyret som pågick under ett par års tid.

- Det var en jätteskön paus som gav oss chansen att hitta glädjen i musiken igen. Dessutom fick vi träffa så otroligt många trevliga människor och göra något helt annorlunda, säger Anna, som prisar den nya hemorten i många olika tonarter.

Kommunens slogan "Stortrivs i Storfors" är hon den första att skriva under på.

- Den där känslan i kroppen, när jag kommer hem till Storfors och får vara helt och hållet mig själv. Den är obeskrivbar! Sen tycker jag att Storfors är ett perfekt ställe för familjer med barn. Jag älskar lugnet och alla de aktiviteter som finns. Här satsar kommunen på allt från simskola till zumba och dans för de små, det gillar vi skarpt, säger hon.

Hur kan en människa vara så genomgående positiv till det mesta i livet? Det är en fråga som slår rot under intervjun. Anna poängterar att hon definitivt haft sin beskärda del av svårigheter i livet.

Båda föräldrarna dog med ett par års mellanrum när hon var i 25-årsåldern, hon gick igenom en svår förlossning och mitt under sin aktiva musikkarriär var hon tvungen att operera stämbanden.

- Jag har upplevt mycket som gjort mig ledsen, men ännu mer som gjort mig glad. Jag tror att hemligheten med att hitta lyckan är att ha de ljusa glasögonen på sig. I vår familj är normalläget att vara glad, och vi hjälps åt att utmana varandra i det, säger Anna, som betonar att man inte måste sitta fast på ett ställe bara för att man bor där och tycker om det.

- Man kan landa här i Storfors och andas in frisk luft så att man är påfylld när man åker till stressiga storstan nästa gång, skrattar hon.

Anna Engs smutronställen i Storfors:

"Vi älskar att bada vid Badsta Camping, det pratar barnen om hela året. Vi promenerar gärna runt Mögsjön och stannar vid campingen för en glass. Sedan tycker jag mycket om caféet vid Bjurbäcken."

Senast publicerad av Eva Wiklund