Logotype för Storfors kommun

Öppet brev till Storfors invånare i tider som påverkas av coronavirus

Kommunalråd Hans Jildesten, kommunchef Mats Öman och oppositionsråd Håkan Larsson skriver ett öppet brev till Storfors invånare i coronatider och passar också på att önska en fin påskhelg med chans till utevistelser.

8 april 2020

Många känner av oro kring utvecklingen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid 19, kanske är du en av dem? Detta är fullt förståeligt, men tillsammans kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen och skapa trygghet.

Vi kan alla följa nyheter på tv, i tidningar och radio och myndigheterna kommer både med nya rön och nya åtgärder utifrån hur situationen utvecklar sig och utifrån nya kunskaper från hela världen.

I Storfors kommun följer vi noga läget via Folkhälsomyndigheten, MSB och länsstyrelsen i Värmland. Nationella och regionala beslut som berör oss lokalt – och självklart alla lokala beslut - förmedlar vi fortlöpande via kommunens hemsida Länk till annan webbplats., facebook och twitter. Dessutom finns bibliotekspersonalen till hands för att förmedla nyheter och svara på frågor – alla vardagar – via 0550-651 94.

Stabsorganisationen är igång – även under påsken – för att noga följa läget.

Vi vet att de allra flesta som smittas får lindriga symptom som hosta och feber. Vi vet också att hög ålder och ett antal underliggande sjukdomar är en riskfaktor för allvarligare följder. Nya uppdateringar om spridning och antalet sjuka kommer till oss hela tiden, och den oro och osäkerhet som finns i vårt samhälle känner vi också av i vår kommun.

För att bromsa effekterna tas det på både nationell, regional och lokal nivå stora beslut som får märkbara konsekvenser. UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder fram till 15 juni. Idag får maximalt 50 personer samlas i allmänna sammankomster. Konserter och idrottsevenemang, men även mindre träffar ställs in, företag inför nödvändiga restriktioner, resor och möten ställs in och verksamheter pausas på flera håll i Storfors kommun har flera verksamheter ställt in sina träffar och för att skydda våra mest utsatta kommuninvånare har regeringen beslutat om besöksförbud på särskilt boende. Information om inställda verksamheter hittar du på storfors.se Länk till annan webbplats..

"Tillsammans kan
vi stödja våra lokala
näringdidkare!"

Effekterna av covid-19 märks inte minst för vårt näringsliv. Tillsammans kan vi hjälpas åt för att stödja och värna om våra lokala näringsidkare genom att, om du har möjlighet, köpa en lunch för avhämtning, lämna bilen för service, tvätt eller reparation, boka tid för klippning i hemmet eller på plats, stötta vårt populära gym på Gymfabriken eller kanske köpa ett presentkort hos de lokala handlare som finns?

Det är en tuff tid för många av oss, men samhällets kraft och vår gemenskap är stark. På hemsidan, storfors.se finns uppgifter om företag som i dessa tider erbjuder kreativa löningar och även hemkörning av matvaror. Storfors församling är nu också en viktig medspelare genom att man ingår i den nationella volontärverksamhet som Röda Korset samordnar på uppdrag av MSB. Genom församlingen får den som är 70 + eller tillhör en riskgrupp matvaror hemkörda kostnadsfritt liksom hjälp att hämta apoteksvaror.

"Din insats för minskad
smittspridning är viktig
och gör skillnad!"

Det viktigaste du som kommuninvånare kan göra nu är att bidra till minskad smittspridning. Det gör du genom att vara noggrann med din handhygien, stanna hemma från jobbet om du är sjuk samt att hjälpa våra äldre att begränsa sina sociala kontakter. Om dina barn är sjuka ska de stanna hemma från skolan eller förskolan, även vid lindriga symptom.

Är du frisk och symptomfri ska du gå till arbetet, precis som vanligt, och är dina barn friska ska de gå till skolan och förskolan.

Det finns flera sätt som du kan bidra med för att ge ökad trygghet i din omgivning. Vi känner alla oro i olika grad, men kanske vet du någon som är ännu mer orolig och som har det extra besvärligt? Då kan en enkel insats göra stor skillnad.

  • Om du har en äldre person i din närhet som kanske inte har tillgång till samma snabba, uppdaterade information som du har kan du kanske ta några minuter och förklara vad som händer i världen och i vår kommun. Kanske kan du köpa en extra kasse mat när du ändå ska till affären?
  • Tipsa gärna äldre och andra som inte använder dator om telefonnumret till biblioteket – som gärna svarar på alla typer av frågor under vardagarna, 0550-651 94.
  • Har du en granne eller bekant som inte pratar svenska kan du kanske hjälpa till att översätta det som våra myndigheter och vi i kommunen berättar?

Just nu, när besök och fysiska möten begränsas är det extra viktigt att hålla kontakten genom telefonen och andra kanaler. För den som sitter ensam och isolerad kan ett telefonsamtal, en videohälsning eller ett vanligt vykort lyfta dagen.

Vi vet att initiativ som dessa redan tas i vår kommun. Vi vädjar nu om en fortsatt omtanke och ett ännu större stöd oss kommuninvånare emellan, både för att öka tryggheten och minska smittspridningen.

"Våra medarbetare
gör just nu storartade
insatser!"

Som Storfors kommuns främsta företrädare agerar vi för bästa möjliga hantering av situationen. Till vår hjälp har vi vår personalstyrka som just nu sliter extra hårt, särskilt inom skola, förskola och vård & omsorg, men även i andra verksamheter. Stabsorganisationen är aktiverad och har täta avstämningar där olika scenarion kartläggs och förbereds.

Vi har troligen en tuff tid framför oss. Då är det viktigt att vi har en beredskap att ta snabba beslut om det skulle krävas. Vi gör också vårt bästa för att nå dig som kommuninvånare med korrekt och relevant information så snabbt som möjligt, i synnerhet genom vår webbplats storfors.se Länk till annan webbplats..

Våra medarbetare gör just nu storartade insatser och ska ha en stor eloge av oss alla!

I den här utmanande tiden är kanske omtanken om varandra det viktigaste redskap vi har. Om du ger lite extra av den, har vi tillsammans alla förutsättningar att ta oss igenom det som väntar. Det är imponerande att se hur många i Storfors nu använder sin kreativitet och omtanke för att stötta och hjälpa medmänniskor, företag och hela samhället.

Vi önskar dig nu en fin påskhelg och hoppas att du kan njuta utomhus. Att röra sig genom promenader, gymnastik och andra fysiska aktiviteter är extra viktigt i dessa tider. Tänk bara på att hålla avstånd!

Vi hoppas också att du undviker resor i påsk, framför allt till våra storstäder och andra regioner där utbrotten är som störst.

Mats Öman, kommunchef

Hans Jildesten, kommunalråd

Håkan Larsson, oppositionsråd

Senast publicerad av Eva Wiklund