Logotype för Storfors kommun

Johan Rosqvist nominerad till Årets nyskapande chef

En man står framför Storfors kommunhus med en rollup i händerna.

Johan Rosqvist, kommunchef i Storfors, är en av sju slutnominerade som Nyskapande chef.

Johan Rosqvist, kommunchef i Storfors, har gått vidare till slutnominering för priset Årets nyskapande chef 2023.

Priset är instiftat av tidningen Offentliga Affärer som varje år plockar ut sju kandidater från hela Sverige.

- Det är otroligt hedrande, men samtidigt känner jag mig väldigt ödmjuk. Det här ju en nominering som bottnar i hela vår kreativa organisation, säger Johan.

Han tillträdde som kommunchef i Storfors hösten 2021 och ser både utmaningar och fördelar med den lilla kommunen.

- Det är tufft att vara en liten kommun, men det tvingar också fram innovativa och ibland lite udda lösningar. Jag upplever att Storfors har en otroligt flexibel organisation där man hjälps åt över olika typer av gränser, säger han.

Johan har gått vidare till slutnominering som enda värmlänning och det man lyfter fram är bland annat projektet ”säsonga i vården”, en helt nyskapande idé för att attrahera ungdomar till sommarjobb inom vården med boende och aktiviteter i en paketlösning. Ungefär på samma sätt som att säsonga i fjällen eller på västkusten.

- Vi har fått god respons från andra kommuner som vill kopiera konceptet, och det bjuder vi ju gärna på. Det här är ju ett problem för många små kommuner ute i landet, säger Johan.

Den andra delen av nomineringen rör Storfors intensiva arbete med extern finansiering, där man jobbar i ett antal olika projekt som ger mervärde för medborgarna. Det gäller bland annat resor till Dovre och Polen för skolbarnen, ett stort arbete med problematisk skolfrånvaro och ett nationellt projekt för jämlik barnhälsa.

- Vi har en unik spetskompetens i Storfors som inte är vanlig i så små kommuner, säger Johan Rosqvist

Som slutnominerad är han i gott sällskap av andra nyskapande chefer från bland annat Värmdö, Örebro, Karlshamn och Gävle.

- Vi har ju valt ut de sju som sticker ut lite extra bland 30-40 nominerade, berättar Erik Martinsson. Han är projektledare för konferensen Offentlig Chef där priset kommer att delas ut i Göteborg onsdag den 22 mars.

Han berättar att jurymedlemmarna bland andra består av fjolårets vinnare, som ger poäng till alla slutnominerade.

- Säsonga i vården låter jättespännande. Det är roligt med nya, spännande lösningar ute i landet som kan inspirera andra. Det gör ju konferensen till en mötesplats där man på ett enkelt sätt får inblick i projekt som man kanske aldrig hade hört talas om annars, säger Erik Martinsson.

Han poängterar också konferensens roll som utvecklingsarena för chefer och ledare inom den offentliga sektorn.

- Vi vill bjuda på inspiration inom ledarskap och en möjlighet att knyta nya kontakter ute i landet, säger han.

Läs mer om nomineringarna här:
https://www.offentligchef.com/arets-nyskapande-chef/ Länk till annan webbplats.

og:image

Senast publicerad av Eva Wiklund