Logotype för Storfors kommun

Åsa Askerskär nominerad som Årets nyskapande chef

Enhetschef Åsa Askerskär, här i den second hand-butik som arbetsmarknadsenheten driver.

Åsa Askerskär, chef för arbetsmarknadsenheten i Storfors, är nominerad till priset Årets nyskapande chef 2019.

Priset är instiftat av tidningen Offentliga affärer som varje år plockar ut åtta kandidater från hela Sverige.

- Det här känns både pirrigt och väldigt smickrande, säger Åsa Askerskär, som använder boken ”Riv pyramiderna” av Jan Carlsson som sitt rättesnöre i ledarskapsfrågor.

Åsa nomineras både för det unika samarbete som lett till att ungdomsarbetslösheten halverats från maj 2018 till maj 2019 i Storfors och för sitt sätt att leda personalen. Det har skett genom nya smarta metoder, samarbete över revirgränserna och ett Lean-inspirerat arbetssätt.

- Det här är ju ett pris jag skulle vilja dela med många andra. Först och främst min personal – det är ju tack vare duktiga medarbetare som vill och kan dela målbilden som man kan växa som ledare, säger hon.

Priset vill hon också dela med Individ- och familjeomsorgen, IFO, skolan, arbetsförmedlingen och Integrationsenheten.

- Vi har jobbat väldigt tätt tillsammans och det är bara när samarbete fungerar så här bra som man kan skapa fina resultat på så pass kort tid. Vi har utnyttjat den lilla kommunens fördelar, säger hon.

I nomineringen skriver Offentliga Affärer också att Åsa med ett nyskapande förhållningssätt till sin personalgrupp samt struktur och upplägg har bidragit till delaktighet, ansvarstagande och arbetsglädje.

- Jag har en ambition att som ledare stärka andra så att de kan lyfta och driva verksamheten framåt. Precis som jan Carlsson skriver i sin bok ”Riv pyramiderna” jobbar de anställda på arbetsmarknadsenheten med egna ”ansvarsboxar” där de själva kan fatta beslut utan att fråga mig hela tiden. Och de gör sitt jobb på ett fantastiskt sätt, säger hon.

Priset Årets nyskapande chef kommer att delas ut under en gala i samband med konferensen Offentlig Chef i Sundsvall den 29 januari och Åsa Askerskär är i fint sällskap.

Övriga nominerade är Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, Per Ljungberg, personalchef i Åmål, Sara Penje, Utvecklingschef i Lidingö, Sofia Tingåker, enhetschef för kontaktcenter i Täby, Helena Ström, enhetschef för Kundservice i VA SYD, Johan Gammelgård, administrations- och innovationsdirektör i Umeå, Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör för Närhälsan i Västra Götalandsregionen.

Läs mer om priset och de nominerade:
offentligchef.com/aretsoffentligachef/ Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund