Jag är ju uppvuxen i Storfors, men jag har aldrig tänkt att jag skulle flytta tillbaka.
Det säger Jonas Carlberg, som tog över föräldrahemmet när föräldrarna ville flytta till något mindre.
- Allt är bättre här. Både vi vuxna och barnen stortrivs, säger han.
Jonas och Elin träffades när de båda pluggade på Lärarhögskolan i Stockholm. Efter några år i Stockholm flyttade de norrut till Elins hemtrakter i Luleå.
Vi skulle få vårt första barn och ville komma närmare Elins familj, berättar Jonas.
De båda läste klart till lärare, men för att hitta de jobb de ville ha blev det nödvändigt med ytterligare en flytt. Den gången gick flyttlasset till Örebro där familjen bott i radhus de senaste sju åren.
Jonas har vuxit upp med åtta syskon i ett stort hus strax utanför Storfors centrum. När de sista småsyskonen var på väg ut blev huset för stort för föräldrarna och plötsligt blev frågan aktuell. Skulle Jonas och Elin ännu en gång dra upp bopålarna för att flytta in i barndomshemmet?
Den här gången tillsammans med tolvåriga Alex, nioåriga Matilda och femåriga Maja? Samtidigt som huset blev ledigt blev också en tjänst som speciallärare på Kroppaskolan och Bjurtjärns skola ledig - just en sådan tjänst som Jonas letat efter. Dessutom fanns det ett lärarjobb till Elin på Bjurtjärns skola.
För oss kom frågan precis i det skede när vi började tröttna på att bo i en storstad, och plötsligt kändes det rätt att flytta tillbaka, säger Jonas, inte minst med tanke på att vi då skulle bo granne med mina föräldrar som flyttat in i grannhuset, säger han.
Oron gällde främst barnen. De hade att bra socialt liv i Örebro, men var ändå positiva till en flytt.
- Självklart är det jobbigt att lämna sina vänner, men det har gått så mycket bättre än vi kunde drömma om, berättar Elin.
Barnen fick kompisar redan från första dagen, och uppskattar dessutom att kunna springa över till farmor och farfar efter skolan.
- Det är jättebra i Storfors, säger Maja, och räknar upp en lång rad kompisar som är roliga att leka med.
Och trots att utbudet på aktiviteter är mindre än i Örebro, så gör familjen fler saker tillsammans nu.
- Här utnyttjar man verkligen de aktiviteter som finns, och det är lätt att få information om vad som händer. Vi går oftare på bio och barnen är med på zumba, innebandy, gympa och fotboll. Dessutom är den lilla skateparken välbesökt, säger Elin.
Både Elin och Jonas trivs på sina arbetsplatser och menar att kortare beslutsvägar, stabil personalsituation och en stor portion ordning och reda är positiva faktorer.
- Fler av min gamla lärare är kvar vilket betyder massor av kompetens. Dessutom känns det som att mycket utveckling är på gång och att det finns öppningar för nya idéer, säger Jonas.
Och det är inte bara på arbetsplatserna som de blivit varmt emottagna.
- Folk i samhället är glada att vi flyttat tillbaka och det känns som att det är ganska lätt att komma in i en gemenskap, säger Elin som umgås en del med sina kollegor och som tränar på gymfabriken.
Fritiden tillbringar familjen gärna hemma där man har nära till sjön, men också i skogen där barnen kan bygga kojor och grilla korv.
- Det finns ett helt annat lugn här. Hela familjen mår helt enkelt bättre tillsammans, säger Jonas
Ett nytt gemensamt fritidsintresse har de också fått.
- Vi har rustat upp ett uthus och alla är väldigt entusiastiska eftersom vi ska kläcka kycklingar, säger Elin, som också ser fram emot sommaren och badmöjligheterna.
- Vi har nära till Badsta camping där det finns sandstrand, bryggor och glass- kiosk, men det är också fint vid Jordkullens sandstrand lite längre bort, säger hon
Länkar
Senast publicerad av Eva Wiklund