Logotype för Storfors kommun

Storfors hemtjänst först med digitala säkerhetslås

Låssmeden Kari Kuusinen och undersköterskan Louise Olsson på turné för att sätta in nya digitala lås.

Låssmeden Kari Kuusinen och undersköterskan Louise Olsson på turné för att sätta in nya digitala lås.

De säkerhetsklassade låsen från Assa finns exempelvis på Forsmarks kärnkraftverk och Vasamuséet.

Nu blir Storfors kommun första kommun att installera låssystemet CLIQ Remote inom hemtjänsten.

- För oss blir det en klar effektivisering och för kunden blir det tryggare, säger enhetschef Eva Turunen.

 För hemtjänstens personal innebär systemet att man får nycklar som passar i låset hos samtliga kunder. Nu är det inte vilka lås som helst som låssmeden Kari Kuusinen sätter in hos de cirka 100 kunderna i Storfors. Låset ser ut som ett helt vanligt Assa-lås, men har en så kallad e-cylinder som rymmer avancerad teknik. Både lås och nycklar programmeras elektroniskt.

- Nycklarna måste laddas varje dag på plats hos hemtjänsten för att fungera och om man skulle tappa en nyckel kan den genast spärras digitalt, berättar han.

För hemtjänsten blir den stora vinsten att man inte längre behöver hålla reda på en mängd olika nycklar. Förhoppningsvis kommer det att innebära färre körda mil och mindre stress när personalen inte behöver åka tillbaka till kontoret för att hämta nya nycklar.

- Det händer ju ibland att någon exempelvis åker till Bjurtjärn med en nyckel som någon annan behöver inne i centrala Storfors. Det här systemet kommer att förenkla för oss, säger undersköterskan Louise Olsson.

Projektledare Oskar Eklöf menar också att säkerheten blir högre i och med att man snabbt kan spärra nycklarna om de kommer på avvägar.

- Det handlar bara om några knapptryckningar på datorn. Vi kan också se exakt vem som varit hos en viss kund en viss tid via våra loggfiler, säger han.

Bengt Thörnqvist, som får nytt lås är nöjd med förändringen.

- Det här blir ju jättebra. Jag har fått tre nya nycklar och det är precis vad jag behöver, säger han.

Om en kund inte längre behöver hemtjänst kan låset enkelt bytas ut och kunden får då tillbaka det gamla låset som satt i dörren tidigare. Digitalt lås och nycklar kan sedan återanvändas hos en ny kund.

Storfors kommun är nu testkommun och ska bidra med respons på hur systemet fungerar inom just hemtjänst.

- Det här är första gången som man monterar den här typen av lås där även privatpersoner får nycklar som bara passar till det egna låset. Det kommer vi att vara med och utvärdera, säger Oskar Eklöf.

Drygt 300 000 kronor har kommunen satsat på det nya systemet, men då finns det också utrymme för att utöka med fler områden.

Senast publicerad av Eva Wiklund