Logotype för Storfors kommun

Röda Korset inviger ny lokal  och butik i Storfors

Ordförande Lena Näslund ser fram emot invigningen av nya lokalerna den 8 maj. Lördag den 9 maj öppnar själva second-handbutiken.

Ordförande Lena Näslund ser fram emot invigningen av nya lokalerna den 8 maj. Lördag den 9 maj öppnar själva second-handbutiken.

Nu har Röda Korset i Storfors fått en egen lokal och ska utvidga verksamheten

- Det har varit väldigt efterfrågat, säger ordförande Lena Näslund.

Organisationen har skapat en mötesplats för många av de asylsökande som väntar på att få besked om uppehållstillstånd.

Under en period höll Röda Korset Öppet Hus i Seniorernas hus, men man har under en längre tid önskat en egen lokal.

Nu har man en lokal på Björk-åsgatan 1, i bottenvåningen på ett hyreshus. Här kommer organisationen att öppna en second-hand-butik där både svenskar och asylsökande kan jobba tillsammans.

- I första hand ska butiken vara öppen på ondagkvällar och på lördagar mellan 9 och 14, men det kan hända att vi utökar om intresset blir stort, säger hon.

Under flera veckor har Röda Korset och några asylsökande jobbat med att ställa lokalerna i ordning. Där det tidigare var ett dammigt lager lyser nu väggarna nymålade och på hyllorna ligger prydligt vikta kläder.

Organisationen har flera olika planer, men det mesta grundar sig på träffar i studiecirkelsform.

- Det kommer att bli möjligt att träna svenska med hjälp av cirkelledare från ABF ett par dagar i veckan och vi kommer att starta en tjejgrupp där vi kanske syr eller gör andra saker, berättar Lena.

Många av de asylsökande flyttar vidare när de fått sina uppehållstillstånd, men det finns också en kärna av folk som bott länge i Storfors.

- Vi har några riktiga entusiaster som hjälper till. Både svenskar och asylsökande, säger Lena, som gärna ser fler volontärer.

- Man kan hjälpa till i butiken nån timme i veckan, eller kanske hålla en studiecirkel i något man gillar. Det ger mycket tillbaka, säger hon. EVA WIKLUND

LOKALERNA INVIGS fredag den 8 maj kl 18.00 av kommunalråd Hans Jildesten. Fika och visning. Butiken öppnar 9 maj kl 9.

Hyllorna i nya butiken börjar att fyllas.

Hyllorna i nya butiken börjar att fyllas.

Senast publicerad av Eva Wiklund