Logotype för Storfors kommun

Flera hundra ville se Sjögläntan från insidan

 

Det måste vara en dröm att få bo här – och att ha en sådan här arbetsplats, säger Egon Thyberg, som besöker Sjögläntans särskilda boende tillsammans med hustrun Birgitta.

Och de var i gott sällskap. Över 300 personer passade på att titta in när det erbjöds öppen visning.

- Verkligen jätteroligt att intresset är så stort. Jag har fått höra många positiva kommentarer idag, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Tillsammans med Emil Wistbacka från Riksbyggen, enhetscheferna Anna Thyberg och Åsa Jonsson samt utvecklingsstrateg Kenneth Johansson sköter han visningen av husets fyra avdelningar. De senaste dagarna har personalen ställt i ordning och flyttat in möbler i de allmänna utrymmena. Hela Sjögläntan andas gemyt, rymd och ljus.

Alf Svensson och Berit Holm beundrar badrummet i en lägenhet tillsammans med Sune Svensson.

- Det märks att man planerat hela boendet ordentligt. Jag som opererat höften vet hur bra det är att kunna hålla i sig när man ska duscha exempelvis, säger Berit, som också tycker att läget är enastående.

- Jättefina uteplatser och utsikt över vattnet. Det kan väl inte bli bättre, säger hon.

Enhetscheferna Anna Thyberg och Åsa Jonsson har under det senaste året jobbat hårt för att Sjögläntans särskilda boende skulle bli något alldeles extra. Vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter har de också varit projektledare.

- Det har varit tufft, men ett fantastiskt spännande arbete. Hur ofta får man vara med och skapa något helt nytt och modernt? Det känns väldigt roligt att personalen fått vara med på den här resan, säger Anna.

Mats Nilsson och systern Anna-Marie Nilsson kikar på mamma Mariannes blivande lägenhet.

- Jag tror att det här bli jättebra. Mamma tycker om när det är liv och rörelse och här kan hon ju se skolbarnen gå förbi, säger Mats.

Sven-Erik Rhen går runt med tumstocken i högsta hugg för att mäta utrymmet till sin sambos pappa som snart flyttar in.

- Här kommer det att gå in mer än jag trodde. Det blir toppen, säger han.

I det nya boendet används modern teknik när det gäller lås till varje lägenhet. Enhetschefen Åsa Jonsson visar Marina Eriksson hur dörröppnaren kommer att fungera.

- Alla boende kommer att ha armband och när de kommer i närheten av sin egen dörr kan den öppnas. Det betyder att ingen obehörig kan gå fel och ta sig in i rummet, säger hon.

- Det blir ju en trygghet. Min pappa bor på Smeden och ser fram emot detta. Här kommer han att få utsikt mot sjön och det är stort, ljust och fint. Det kan inte bli bättre, säger Marina.

Christina Keller är positivt överraskad.

- Det här var större, rymligare och bättre än jag hade trott. Det är väldigt roligt att Storfors kommun satsar på de äldre. Vi har Sveriges bästa skola och nu får vi ett toppenfint boende för de äldre också, säger hon.

Marit Schie och Håkan Myhr är nöjda med Håkans mammas lägenhet.

- Hon ser fram emot att flytta eftersom hon är så social. Att få äta tillsammans med andra och kanske ha folk att prata med kommer att bli fint. Dessutom är det ju väldigt bra med eget badrum så att man får känna sig mer privat, säger Håkan.

Med start den 16 oktober kommer personalen att påbörja flytten av de äldre – med fyra personer i taget. För en del kan det finnas en liten oro för det nya, men den övervägande känslan bland både personal, boende och anhöriga är positiv, berättar Anna.

- Inom två veckor räknar vi med att hela flytten är genomförd. Den som inte har anhöriga som kan hjälpa till med personliga möbler och tillhörigheter kommer att få hjälp av oss, säger Åsa.

Senast publicerad av Eva Wiklund