Logotype för Storfors kommun

Stenhuggeri etablerar sig i Storfors

Tre personen vid en äng med snö på

Kommunalråd Hans Jildesten, Camilla Westman från Westmans Stenhuggeri och näringslivsutvecklare Kicki Karlsson besöker marken där det nya stenhuggeriet ska etableras vid riksväg 26.

Kommande höst räknar Westmans Stenhuggeri med att en ny verkstadsbyggnad står klar på norra industriområdet.

Då flyttar verksamheten, som idag sysselsätter tre personer, från Fjugesta till Storfors.

- Det är verkligen roligt. Varje ny etablering ger ett glädjeskutt, säger kommunchef Johan Rosqvist.

Företaget är ett familjeföretag där Morgan Westman idag håller i trådarna. Dottern Camilla, som är utbildad stenhuggare, står i startgroparna för att ta över driften när Morgan trappar ner vid årsskiftet.

- Jag och min man hittade drömhuset i Storfors för två och ett halvt år sedan. Det är en sekelskiftesvilla som vi kan renovera precis som vi vill ha den, säger Camilla, och berättar att paret egentligen hade tänkt söka sig från Karlskoga mot Örebro.

- Men så dök detta hus upp och det blev kärlek vid första ögonkastet, skrattar Camilla, som dessutom är otroligt nöjd över det bemötande man fått av Storfors kommun när det gäller företagsflytten.

- Vi har känt oss mycket välkomna och fått så mycket hjälp både av kommunen och Nyföretagarcentrum. Det känns fantastiskt, säger hon.

Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson har varit med i processen från första början, och menar att det är självklart att hjälpa både små och stora företag så att en etablering blir smidig.

- Att få välkomna nya entreprenörer till vår kommun är verkligen ett inspirerande arbete som ger energi. Det här känns som ett företag med potential att bli större, säger hon.

Att ta en större andel av marknaden är också vad Westmans Stenhuggeri siktar på. Man vill självklart behålla kunderna kring Örebro, men samtidigt öka kundtillströmningen i Östra Värmland.

- Om det går som vi vill så hoppas vi på att kunna nyanställa ett par personer inom några år, säger Camilla.

Företagets största produkt är gravstenar, men man säljer också en hel del stenskivor för kök. Till gravstenar tar man sten från Bohuslän, och till köksbänkar jobbar man helst med nordisk granit eller komposit.

Företaget har nu köpt fastigheten Gjutåsen 1:3 som har en yta på cirka 7300 kvadratmeter till en kostnad av fem kronor per kvadratmeter.

Kommunalråd Hans Jildesten ser fram emot att den nya verkstadsbyggnaden kommer på plats.

- Det känns otroligt positivt. Vi har ju ett riktigt centralt läge med 600 000 invånare inom 45 minuter radie, vilket gör det här till en riktigt bra lokalisering för ett företag som vill växa, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund