Logotype för Storfors kommun

Sommarens sista visning drog storpublik

Över 300 personer har gått på visning på Lundsbergs skola under juli.

- Det här är helt fantastiskt. Självklart kommer vi att fortsätta med visningar i någon form när

det finns ett så stort intresse, säger verksamhetschef Johan Harysson.

Sommarens sista visning hölls i onsdags och ett 75-tal personer strömmade till.

- Jag har alltid haft en positiv bild av skolan och tycker att det är roligt att de vill visa den, säger Lena Karlsson Brostedt, som tycker att folk i närområdet borde vara ännu mer stolta över skolan.

- Det är lite konstigt att skolan inte har fler dagelever, säger hon.

Just nu har skolan 150 elever varav ungefär tio är dagelever. Inför hösten har man märkt ett något större intresse än vanligt och räknar med minst 48 nya elever när terminen drar igång.

- Det känns som det har vänt, säger Johan Harysson, och berättar för besökarna att man siktar på att vara mellan 180 och 200 elever på skolan inom tre år.

Att bo på internatet kostar 246 000 kronor per år, medan det är gratis att gå på skolan som dagelev.

- Det vore väldigt roligt om elever i Storfors och Kristinehamn också såg den här skolan som sin skola. Vi vill gärna ha mellan 25 och 30 dagelever, säger Johan Harysson.

Besökarna får en dos historia när Johan berättar om skolans grundare, grosshandlaren William Olsson, som startade skolan 1896 och som tio år senare överlämnade skolan till före detta elever. Fortfarande idag ägs skolan av eleverna och drivs av en stiftelse. Besökarna får också veta att det går en medarbetare per två elever och att skolan fått godkänt på alla punkter av Skolinspektionen efter de tuffa åren när den hotades av stängning. Max 24 elever tar man in per klass, men vanligast är att grupperna har mellan 12 och 15 elever.

Från besökarna får han frågor om dyslexi och ADHD. Fungerar skolan för elever med den typen av funktionshinder?

- Vi har några elever med sådana diagnoser och det klarar vi fint. Vi har en mycket bra miljö för de eleverna, säger han, och berättar i samma andetag om sportutbusdet, stallet, musikhuset, satsningen på teater och media och ämnet entreprenörskap som man ser som extra viktigt.

Sedan guidas besökarna genom skolsalar, klassrum, bibliotek och elevhem. I kyrksalen, där skolan håller sina morgonsamlingar stannar många till en extra stund. Här är vackert, lugnt och tyst.

Nina och Rickard Kristoffersson har åkt från Kristinehamn för att se skolan, och tycker att de fått en positiv bild.

- Utifrån det vi fått höra verkar det väldigt trevligt och gemytligt med små elevgrupper och hög lärartäthet, säger Nina.

Under hösten kommer skolan även att visa det nyrenoverade observatoriet där besökarna kan få en närmare titt på stjärnhimlen.

- Det är något vi är väldigt stolta över och vi vill gärna dela med oss av den upplevelsen, säger Johan Harysson.


Senast publicerad av Eva Wiklund