Logotype för Storfors kommun

Rostfria VA-system flyttar och expanderar i Filipstad

Jonas Björkström, som äger Rostfria VA-system tillsammans med Henrik Hansson, berättar att det är med vemod företaget flyttar från Storfors till Filipstad efter att under en lång tid letat efter lokaler där man kan expandera.

Rostfria VA-system kommer inom kort med största säkerhet att flytta till Filipstads kommun.

Företaget har länge sökt en lösning för att kunna expandera, men inte lyckats hitta någon lämplig, ledig lokal i Storfors.

- Det är naturligtvis väldigt tråkigt att vi i Storfors förlorar en driftig och trevlig entreprenör och ett företag som är i en utvecklingsfas, säger kommunchef Mats Öman.

Företaget har nu hittat en lokal på 7000 kvadratmeter på Industrivägen i Filipstad och skrivit ett avtal med kommunen som äger lokalen. Avtalet är godkänt av kommunstyrelsen, men ska också upp till beslut i Filipstads kommunfullmäktige innan allt är helt klart.

- Det är med stort vemod vi lämnar Storfors, men det är det enda vettiga steget att ta eftersom vi både kan och vill expandera. Vi har försökt länge att hitta en lokal i Storfors och vi känner oss bedrövade över att den lösning vi hade på gång för ett år sedan inte gick att genomföra och att vi inte heller hittat andra lösningar, säger Jonas Björkström, som äger företaget tillsammans med Henrik Hansson.

Företaget tillverkar pumpstationer och har nu även börjat slå sig in på marknaden med avloppsstationer för villaträdgårdar och tryckstegringshus för dricksvatten.

- Vi har ökar omsättningen varje år. Just nu har vi två provanställda och nästa vecka intervjuar vi ytterligare två, säger Jonas Björkström.

Företaget har ett 20-tal anställda inklusive inhyrd personal och de flesta bor i Storfors. De anställda har varit delaktiga under hela processen i jakt på lokal och kommer att flytta med.

- Det är till stor del för att ge våra anställda en bättre arbetsmiljö som vi flyttar. Hade de inte varit villiga att följa med så hade vi inte kunna göra detta, säger Henrik Hansson.

Storfors kommun har under en lång tid försökt att hjälpa företaget med olika lösningar, men man har inte nått ända fram.

- Vi känner verkligen att vi fått ett otroligt stöd i Storfors vilket gör detta till ett tufft beslut, säger Jonas Björkström.

Från Storfors kommunledning beklagar man att lokalfrågan inte kunde lösas på hemmaplan där företaget startades redan 1984 av Avesta Sandviken Tube.

- Trots att vi är ledsna över att företaget lämnar vår kommun önskar vi dem naturligtvis stor lycka till. Jag är dessutom glad att flytten inte blev längre än till vår grannkommun för de anställdas skull, säger Mats Öman.

Planerna är att flytten kommer att påbörjas i juni och slutföras under sommaren.

Senast publicerad av Eva Wiklund