Logotype för Storfors kommun

Nya entreprenörer vill lyfta hotellet i Lungsund

Under måndagen skrev AB Storfors Mark och Industri avtal med hyrestagarna Arnoud och Thelma Barnhoorn, som under de kommande fem åren ska driva hotell och camping i Lungsund. Det nya namnet blir Hotell och Camping Storlungen.

Nu har hotellet och camping i Lungsund fått nya hyrestagare.
Thelma och Arnoud Barnhoorn– entreprenörer med lång erfarenhet i branschen – ser fram emot att utveckla turismnäringen i området.
- Hotellet har ett fantastiskt läge och vi har ett stort kontaktnät. Vi tror att det här kommer att bli jättebra, säger Thelma.

Arbetet med att hitta entreprenörer som vill driva anläggningen har pågått sedan våren 2015 då AB Storfors Mark och Industri köpte fastigheten. Fram till årsskiftet 2015/2016 drevs hotellet vidare av förra ägaren. Börje Andersson, vd i bolaget och näringslivsutvecklare i Storfors kommun, har under tiden fört diskussioner med ett antal olika intressenter.

- Det som varit ett krav från vår sida är att det ska vara entreprenörer med erfarenhet från turismbranschen, och det har vi hittat nu. Förutom detta så verkar våra hyrestagare besitta en fin kombination av lyhördhet, kreativitet och framåtanda, säger Börje, och berättar att avtalet är skrivet på fem år, med möjlighet till fem års förlängning.

Makarna flyttade från Holland till Sverige redan 2006 och har hunnit driva frukosthotell i Borgvik och utveckla Svedjegården, söder om Kristinehamn, från äldreboende till hotell och vandrarhem.

- Vi drev Svedjegården i sju år och arbetade upp kontaktnät med turistgrupper från olika länder. Vi hade bland annat hundklubbar, handikappgrupper och offroadgrupper, säger Thelma.

Efter sju år knackade en man på dörren och erbjöd sig att köpa anläggningen som idag är asylboende.

- Vi tyckte egentligen att anläggningen var för stor för att fylla med turister och konferenser, så vi tackade ja, berättar Thelma, som stannade kvar för att arbeta för de nya ägarna. Maken Arnoud tog samtidigt över kommunens dressinuthyrning i Konsterud.

- Vi har letat ett ställe att hyra med närhet till vatten. När vi såg i tidningen att kommunen söker entreprenörer till Lungsunds hotell kändes det helt rätt., säger Thelma, som under åren på Svedjegården jobbat som kock.

De nya ägarna har redan tillträtt och de kommer att ta hand om de bokningar som redan finns. Under våren kommer de att jobba en hel del med uppfräschning av innemiljön. Anläggningen har redan fått namnet Hotell och Camping Storlungen och en hemsida är på gång.

- Vi kommer att prata med både turister och folk i bygden för att få veta hur vi på bästa sätt ska utveckla verksamheten. Redan nu tänker vi att saker som uthyrning av kanoter och cyklar är självklart, säger Arnoud.

Paret bor i Håkansbol utanför Degerfors, men sommaren kommer de med största sannolikhet att tillbringa i Lungsund.

- Vi tror att vi behöver vara på plats dygnet runt under högsäsongen, säger Thelma, som menar att det är för tidigt att bedöma hur många anställda som krävs.

- Till en början kommer vi båda att jobba fullt ut, men det blir säkert så att vi behöver anställa någon extrahjälp så småningom. Vi är också öppna för samarbete med andra entreprenörer. På Svedjegården hade vi exempelvis en frisör, säger hon.

Övertagandet kommer lite väl sent på säsongen för att makarna ska hinna med en så omfattande marknadsföring som de hade önskat, men de tror att säsongen ändå ska bli bra.

- Vi brukar besöka en del mässor i Holland och Tyskland, men idag sker en stor del av marknadsföringen också via internet och där kommer vi att sätta igång genast, Självklart ska vi också kontakta våra tidigare gäster, säger hon.

Kommunalråd Hans Jildesten är mycket nöjd med utvecklingen.

- Det känns väldigt bra att vi nu har entreprenörer på plats som kan driva utvecklingen framåt i området tillsammans med andra aktörer. Vi har hela tiden sett hotell och camping i Lungsund som en viktig faktor för utvecklingen längs Bergslagskanalen. Att vi nu har två campingplatser i Storfors öppna sommaren 2016 känns väldigt positivt, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund