Logotype för Storfors kommun

Näringslivsdag gav större nätverk

näringslivsdag

När Storfors kommun arrangerade Östra Värmlands Näringslivsdag med tema innovation på Lundsbergs skola ville många vara med.

- Dagen har varit intressant, men det kontaktnät man skapar på sådana här tillställningar är nog det viktigaste, säger Håkan Wirén, från Kristinehamn, som är en av cirka 170 deltagare.

Själva programmet hålls i skolans aula. Superentreprenören Lars Wingefors, känd från Draknästet, berättar hur han köpte och sålde serietidningar redan som 13-åring. Med en omsättning på 300 000 kronor som gymnasieelev lade han grunden för dagens framgångsrika företagande inom spelbranschen. Han har ett tydligt råd till den som vill satsa på entreprenörskap.

- Gräv där du står. Använd det du kan och det nätverk du har till en början. Det gör att du lär dig en massa saker som sedan tar dig vidare – och om man sedan bara går framåt så dyker det upp nya saker, säger han.

Sonny Persson, från uppfinnarföreningen i Karlskoga, berättar hur pass enkelt det är att skydda en uppfinning och vilka vägar man kan söka sig. Publiken får sig också ett inspirerande exempel till livs när han berättar om Nina Ottosson. Hon kom till uppfinnarföreningen i början av 1990-talet med en idé om en riktigt klurig hundleksak. Idag driver hon företaget Zoo Active Products i Karlskoga med tillverkning av utvecklande hundleksaker – som säljs i 25 länder. Företaget har åtta medarbetare.

- Det visar verkligen att det finns saker att uppfinna. Ofta handlar det om att man ser något i sin vardag som man vill utveckla, säger han.

Kjell Eriksson, före detta riksdagsman och kommunalråd i Årjäng sätter fokus på hur slump, tajming och förmågan att hugga de tillfällen som dyker upp kan förändra möjligheterna för en kommun.

- Jag träffade Olav Thon på en konferens. Från det att han signalerade att han ville bygga köpcentret i Charlottenberg tog det fyra månader till dess att vi satte spaden i marken. Hans krav var att det skulle gå snabbt och vi lyckades svara upp mot det. Idag betyder det 4500 anställda, säger Kjell Eriksson.

Han sprider också några klokheter från ordföranden i Företagarföreningen i Gnosjö:

- När jag frågade hur de kan lyckas så bra, fick jag ett konkret svar. Det handlar om flit, hederlighet, omtanke, hjälpsamhet och sund försiktighet, säger han.

Dagen bjöd också på en genomgång av Värmlands forsknings- och utvecklingsstrategi, på ett samtal kring innovationer och riskkapital med bland andra Mats William från Innovation Center, Janette Fredberg från Communicare och Cecilia Jeffner, vd för Bergslagens Sparbank. Kommunpolitiker och tjänstemän från de sex deltagande kommunerna diskuterade också hur man kan skapa tillväxt i Östra Värmland genom ökade innovationer och samarbete. Men en programpunkt som många såg som riktigt viktig var den som de själva bjöd på.

- Jag såg det här som en chans att utvidga mitt nätverk i Östra Värmland, och jag har knutit många nya kontakter, säger Max Florenius, från advokatfirman Lyxell Florenius KB i Karlstad.

Marie Oudin, kommunpolitiker från Kristinehamn, men även styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola, var dubbelnöjd.

- Jag tycker att det har varit en riktigt intressant och spännande dag, där inte minst minglet är viktigt. Sedan är det kul att så många vill se Lundsbergs skola – jag har fått väldigt många positiva kommentarer från folk som säger att de fått en helt annan bild av skolan nu och att de gärna skulle sätta sina barn här, säger hon.

Många av deltagarna gör också tummen upp för Lundsbergs skola och för själva arrangemanget. På önskelistan finns mindre hårda bänkar i aulan och kvinnliga föreläsare nästa år.

- Jag hade gärna lyssnat på några kvinnor och gärna även några småföretagare, säger Jennie Nylenius från Nyföretagarföreningen i Hällefors och från Saxess Frisör.

Näringslivsutvecklare Börje Andersson säger att han fått många positiva kommentarer under Näringslivsdagen, som var den 30:e i ordningen.

- Det känns som att det här blev ett väldigt bra arrangemang med en del inspirerande talare och chans att knyta nya kontakter – både inom näringslivet och i offentlig förvaltning, säger han.

Under arrangemanget lämnade kommunalråd Hans Jildesten över stafettpinnen till Kristinehamn – som blir arrangör av nästa års Näringslivsdag i Östra Värmland.

Senast publicerad av Eva Wiklund