Logotype för Storfors kommun

Hantverkare utan gränser målar i Kenya

För Ulrika Birkflo kan semester betyda att måla en skola i Kenya.
Tillsammans med andra ”Hantverkare utan gränser” bjuder hon på inspiration och glädje.

Med hjälp av en rad måleri- och färgföretag i ryggen kan organisationen måla skolor i massajbyar långt ute på landsbygden, och den by där man just nu satsar heter Enkokidongoi. Där bor riktigt fattiga familjer, och färg på väggarna i en skola eller en fräsch ”svart tavla” är lyx som man inte ens skulle tänka sig.
- Jag ser det som att vi ger framtidshopp. En fräsch skolmiljö visar att de här barnen är värda att satsa på, säger Ulrika, som är en sann Afrikavän.
- Jag har rest mycket i Afrika och trivs med mentaliteten och kulturen. Afrikanerna har en humor som passar mig och de lever för dagen på ett sätt som vi västerlänningar sällan gör, säger hon.
Ulrika har en bakgrund som dekorationsmålare men jobbar idag som projektledare och kalkylator på KP Måleri i Göteborg. Helgerna tillbringar hon hemma i Bjurtjärn där hon och sambon Johan Nilsson renoverar drömhuset.
Kontakt med massajbyn har organisationen fått via en släkting till en av de frivilliga målarna som driver ett skolutbyte via en folkhögskola. Det finns även ett gästhus i byn, byggt av målaren som driver skolutbytet.
- Det känns väldigt meningsfullt att få göra detta tillsammans med de här människorna, säger Ulrika, som också blir något av en förebild för byns unga kvinnor.
- Barnen är väldigt imponerade över att jag som kvinna kan göra det här, säger Ulrika, som också säljer smycken tillverkade i byn för att hjälpa dem med inkomst.

Senast publicerad av Eva Wiklund