Logotype för Storfors kommun

Enkelt sommarstugeliv inspirerade till företagsutveckling

Drömstugan och livet utan rinnande vatten och el inspirerade Peter Piscator och sambon Sari Sulkala till företagsutveckling i flera steg.

Och satsningen visade sig ligga helt rätt i tiden.

I dag märker paret att efterfrågan på produkter för gasoldriven värme och matlagning samt solcellsdrivna produkter ökar kraftigt.

Det var under en vandring med en kompis som Sari Sulkala snubblade över drömstugan ovanför Hättsjön. I dag är den ett andningshål för henne och sambon Peter Piscator - helt utan el eller rinnande vatten.

Varje morgon sprakar vedspisen trivsamt innan morgonkaffet kommer på bordet och en fin eftermiddag kan det bli kaffekokning ute över öppen eld.

- Jag föll för stället direkt, men det tog lite tid att övertyga min sambo, säger Sari.

Men hon och sambon Peter Piscator har inte bara renoverat stugan från golvsyllarna och upp till taknocken, de har också skaffat sig bekvämligheter utan att ha tillgång till el.

Idag ger några enstaka solceller tillräckligt med el och Wallaskaminen kan slås på med hjälp av mobilen flera timmar i förväg.

En stor gasolgrill används flitigt liksom murrikan som också eldas med gasol. Vedspisen är naturligtvis central liksom braskaminen.

Peter driver bilverkstad i Storfors, men för några år sedan inspirerade det enkla sommarstugelivet till ytterligare ett ben för entreprenören att stå på. I samma veva som bensinmacken stängde öppnade Peter en gasolmack.

- Jag hade varit irriterad över att jag alltid fick lämna tillbaka flaskor med lite gasol kvar i, bara för att vara på den säkra sidan. Sedan stängde dessutom det enda stället som sålde gasol på den tiden, säger Peter, och berättar att man vid gasolmacken kan tanka precis den mängd man behöver.

Nästa steg i firman blev en butik med allehanda prylar för den som vill ha värme och ljus utan elektricitet. Nu senast har butiken blivit återförsäljare åt Sunwind, vilket innebär att Peter tar ett helhetsgepp och installerar lösningar i sommarstugor. Det han handla om solceller men också olika typer av värmeanläggningar.

- Det är jätteroligt att få bidra till bra lösningar. Det mesta har vi dessutom testat själva ute i stugan, säger han, och sätter fart på den stora murrikan.

Sari har förberett kött och grönsaker och inom 20 minuter står en väldoftande och vällagad måltid på bordet.

- Vi använder oftast gasolgrillen till matlagning, men murrikan är också väldigt bra till olika rätter. Inte minst att steka pannkakor på. Det gör vi alltid i Finland, säger Sari, som har sitt ursprung i grannlandet.

Både hon och Peter är nöjda med tillvaron utan el.

- Om jag byggde ett nytt hus idag skulle jag aldrig ansluta det till elnätet. jag skulle satsa på solceller och alternativa lösningar, säger Peter, som märkt att intresset för alternativa sätt att få el och värme har ökat stort i kristider med större osäkerhet och höga elpriser.

- Efterfrågan på kaminer och gasolkök har definitivt skenat iväg, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund