Logotype för Storfors kommun

Anna & Philip med ny podd om äldre

Just nu reser Anna Engh och Philip Albinsson Sverige runt för att träffa intressanta seniorer.

Intervjuerna mynnar ut i timmeslånga podd-avsnitt och först ut var Leif Tjäder i Storfors.

- Vi fick skratta mycket när vi träffade Leif för han har massor av humor, men han berättar också om ensamhet och lite tyngre tider i livet, säger Anna Engh, som bor och jobbar i Storfors med både musik och röstskådespeleri.

Lyssna på flera olika avsnitt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att starta en podd tillsammans med spelkollegan Philip är en idé som växt fram.

- Det finns så många äldre som kan berätta intressanta historier om sina liv. Det är som en skatt som väntar där ute, säger hon.

Och bredden kommer att vara stor. Företaget har just startat men redan har de hunnit med att träffa en före detta polis, en kvinna som bott största delen av sitt liv i USA och en person som suttit i Auschwitz.

- Vi har riktat in oss på personer som är över 80 år och de kan förmedla väldigt mycket historia till oss yngre, säger Philip.

Men podcasten ”Fika med en pensionär” riktar sig inte bara till yngre lyssnare.

- Vi har en väldigt bred målgrupp. Många äldre kommer att känna igen sig och kanske tycka det är roligt. Yngre personer kanske också kan få en dos historia och några aha-upplevelser, säger Philip.

Att bygga broar mellan generationer är ett av deras syften. Ett annat är helt enkelt att underhålla, att göra ett bra program som många vill lyssna på.

I premiäravsnittet berättar 81-åriga Leif om sitt liv med flyttar, relationer och händelser i sorg och glädje.

Historier finns det många och han visar fler än en gång att han har glimten i ögat, gott minne för roliga detaljer och dessutom en rapp tunga.

HITTA PODDEN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fika med en pensionär finns på facebook och även instagram. Just nu finns fyra färdiga avsnitt med massor av skratt och klokheter, en och annan tår och djupsinninga funderingar. Här nedan har vi länkat till poddarna på Spotify.

1. Leif Tjäder bjöd på många skratt med glimten i ögat i Storfors Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Kaisa de Russu i Stockholm. Kaisa har gjort så mycket saker i livet att det är svårt att kippa ner till en timme! Allt från att jobba som springsjas i Stockholm city på 30-talet till att jobba på operan och bo i Amerika. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3.Emerich Roth som har suttit i fem olika koncentrationsläger under förintelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

4.Fd. Kriminalinspektören och charmören Gösta i Bankeryd. Gösta gled in på ett bananskal i polisvärlden och tillbringade sen hela sitt liv som Kriminalinspektör. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Man lyssnar på programmet via dator eller telefon på exempelvis plattformarna itunes eller spotify.

På facebooksidan "Fika med en pensionär" finns uppdateringar om programmen.

 

Senast publicerad av Eva Wiklund