Logotype för Storfors kommun

Vildvuxna häckar & träd förhindrar snöröjning i Storfors

På några ställen i Storfors kommun får snöröjarna problem att röja snön från trottoarerna. - Det handlar om häckar, buskar och träd som hänger ut över trottoarerna, säger driftchef Tommy Svärd.

Grundansvaret för att snöröja och halkbekämpa trottoarer ligger alltid på fastighetsägarna, men i Storfors plogar kommunen trottoarerna längs genomfartslederna Djupadalsgatan och Stationsgatan. Övriga trottoarer plogas också i mån av tid och resurser och där prioriteras de trottoarer som är skolvägar.

För att snöröjningen av trottoarerna ska fungera får inte buskar och häckar inkräkta på gångbanan. De måste klippas så att ingen del sticker ut. Träd måste klippas så att det skapas en fri höjd på 4,5 meter.

- Vi har stora problem på flera ställen, bland annat på Djupadalsgatan och Bäckvägen, men även på andra ställen. Våra maskiner kommer inte fram och det blir dessutom skador på backspeglar och blinkers, säger han.

Kommunen uppmanar nu alla fastighetsägare att se över sina häckar, buskar och träd snarast så att snöröjningen av trottoarerna blir så bra som möjligt i vinter.

Man påminner också om att det inte är tillåtet att lägga ut snö från sin egen garageuppfart på trottoaren. Snön måste alltid läggas på den egna tomten. Om snömängden blir riklig kan det hända att trottoaren används som snöupplag och då upphör fastighetsägarens ansvar för trottoaren.

Senast publicerad av Eva Wiklund