Logotype för Storfors kommun

Nu testas nya LED-belysningen

I oktober ska Storfors elljusspår ha ny, energisnål belysning tack vare medverkan i ett svensk-kinesiskt utvecklingsprojekt. Nu är de första lamporna på plats.

I projektet jobbar ett antal företag samt Karlstads Universitet med att ta fram LED-belysningsarmaturer för motionsspår i nordiskt klimat. Tanken är att förena svensk innovation med kinesiskt produktion. Kostnaden för de nya LED-armaturerna i Storfors, cirka 350 000 kronor, står det kinesiska företaget för. Storfors kommun betalar cirka 120 000 kronor för själva uppsättningen.

Under måndagen sattes tre testarmaturer upp i elljusspåret.

- Vi ska utvärdera ljusbilden så att de slutliga armaturerna blir rätt för oss, säger energi- och klimatrådgivare Olof Edén.

Olle Levin från Brattströms El, jobbar med själva uppsättningen och är även representant för Föreningen Storfors Skidor.

- Det här kommer att bli jättebra. Vi får förhoppningsvis ett bättre ljus som är mer riktat mot själva spåret och vi får utrustning som håller länge. Det kommer sällan att vara trasiga lampor längs spåret, säger han.

Under sommaren ska armaturerna utvärderas och i slutet av oktober ska alla 96 stolparna längs 2,5-kilometersslingan och 1,5-kilometerslingan ha fått nya armaturer. Men det blir inte bara bättre ljus, det kommer även att bli en lägre kostnad. Totalt ger minskad e1användning och nedsäkring en besparing på cirka 20 000 kronor per år.

Senast publicerad av Kristina Elmström