Logotype för Storfors kommun

Design och problemlösning när Hans startade eget

Hans Karppinen diskuterar ett projekt med Daniel Sköld på Montera i Storfors - men han hjälper även privatkunder.

- Det är problemlösningen som kittlar allra mest! Att få hitta kluriga lösningar på kundernas problem, säger Hans Karppinen, som nyligen startade egna firman HK Arkitektur & Projektering.

Nu jobbar han från hemmakontoret i Storfors med allt från projektering och bygglovshandlingar till att rita hela hus eller utbyggnader.

Redan som liten grabb var Hans intresserad av design och av hur saker fungerar. Han har dessutom alltid gillat linjaler och rena raka linjer.

Efter utbildningen till byggingenjör har han jobbat som byggkonsult under tio års tid. Mestadels på arkitektkontor i Örebro.

Projektering av flerbostäder, villor, lokaler och lagerhallar har varit hans stora områden, men nu hoppas han också på både företagskunder och privatkunder.

- Ofta kommer folk till mig med ett problem, exempelvis att man behöver mer utrymme. Då utgår vi ifrån det istället för att börja i fel ände med hur många kvadratmeter man vill bygga, säger Hans, som menar att en byggkonsult kan se smarta lösningar som gör att utbyggnaden kan bli väsentligt mindre – och billigare – än man tänkt från början.

- Det är jättemånga som stirrar sig blinda på ytan, men jag tror att vi som jobbar inom detta kan bidra med lite andra infallsvinklar, säger han.

Företaget startades i höstas och han fick god hjälp av Nyföretagarcentrum i Storfors.

- Det var verkligen en lättnad att få den hjälpen. Jag är inte säker på att jag hade startat annars, säger han.

Att få jobba som sin egen är en dröm som legat och grott ett längre tag. När så familjen flyttade från Karlskoga till Storfors och hustrun Elin fick jobb som sjuksköterska i närområdet kändes tiden mogen.

Just nu hjälper han Montera i Storfors med bygglovshandlingar och projektering för en större byggnad.

- Det känns roligt att vi kan hitta den här kompetensen lokalt. Samarbetet blir väldigt enkelt, säger Daniel Sköld och Hans håller med. Det är roligt att jobba tillsammans lokalt.

- Nu hade vi möte i söndags för att det passade oss båda, det hade ju aldrig hänt utifrån mitt jobb på arkitektkontoret i Örebro, säger Hans, som sett bilarna från Montera i Storfors på många byggen i Örebro.

- Som uppvuxen i Storfors känner jag ju extra stolthet när jag ser Storforsföretag ute på andra platser, säger han.

Han har fått förfrågningar om utbyggnader åt privatkunder och i ett första skede åker han alltid ut på plats för att se byggnaden och för att sedan ge ett prisförslag.

- Jag gör alltid ett gratis kostnadsförslag så att kunden får chans att känna efter om vi ska gå vidare, säger han

Just utbyggnader ligger honom varmt om hjärtat. Han vill ge heder åt det befintliga huset och ändå få all den funktion som kunden önskar.

- Alla hus har en egen stil och det är lätt att en utbyggnad känns påklistrad.

Att få stå framför ett hus som han varit med och format redan från start är en väldigt speciell känsla.

- När huset eller utbyggnaden är klar betyder det att vi löst massor av små problem längs vägen där oftast många har varit inblandade. Det är en otrolig känsla att få se det färdiga resultatet, säger han.

Hans Karppinen värdesätter att få styra sin egen tid och att få jobba hemifrån.

- Vi trivs med tryggheten, lugnet och närheten i Storfors. Åker vi iväg så längtar vi ofta hem igen, säger Hans, som ger en extra eloge till skola och förskola.

- Personalen är aldrig omöjlig och på skolan kan jag prata med vilken lärare som helst och de vet vilka mina barn är även om de går i andra klasser. Det är trygghet, säger han.

Information: www.karppinen.se

Hans Kappinen jobbar hemifrån i Storfors - med fantastisk utsikt från hemmakontoret.

Senast publicerad av Eva Wiklund