Logotype för Storfors kommun

Flink serveringspersonal på Måltidens Dag i Storfors

När Måltidens Dag firades på Vargbroskolan var det med fint dukade bord, uppklädd serveringspersonal och vackert upplagd mat.

- Hur maten presenteras betyder otroligt mycket. Skolbarnen tycker att det här är den godaste maten på hela året, men egentligen är det samma mat som serveras i vanliga fall, säger Malin Larsson, enhetschef för kost och städ.

Men under måltidens Dag blir de yngre eleverna visade till bordet av niondeklassarna som också berättar om måltiden som just idag består av potatisgratäng och kycklingfilé. De blir serverade med fint dekorerade tallrikar och det vankas även efterrätt.

Agnes Svensson i 3B är mycket nöjd.

- Det här är roligt och jättegott, nästan som att gå på restaurang, säger hon.

Tim Hagnäs och Anton Cederberg ilar mellan borden med fyllda tallrikar och ett leende.

- Det är roligt och barnen uppskattar verkligen det vi gör, säger Anton, som också varit med och bakat 500 bröd under förmiddagen.

Hemkunskapslärare Annika Svensson trivs i vimlet och hon är stolt över de flinka niondeklassarna.

- Det är så härligt att se deras engagemang, säger hon.

Malin Larsson menar att Måltidens Dag är mer än bara en god måltid. Det krävs en hel del samarbete för att det ska fungera och eleverna i nian får utmana sig själva på olika områden.

- De får presentera maten och prata inför alla eleverna, visa alla till deras platser och även känna att de klarar av stressen när så många ska serveras samtidigt, säger hon

Måltidens dag, som alltid infaller den tredje torsdagen i oktober, är ett initiativ från föreningen riksnätet Måltidens dag och firas över hela landet. Föreningen arbetar på ideell basis med att ge måltiden en mer lustfylld status och uppmärksamma det hälsosamma möjligheterna att samlas i lugn och ro runt ett dukat bord.

Senast publicerad av Eva Wiklund