Logotype för Storfors kommun

Många ville vara med och inviga Storfors resecentrum

När Storfors invigde nya resecentrum vill många vara med.

- Det här har jag väntat på eftersom jag åker mycket buss. Och nu är hela vägen dessutom asfalterad och fin så att jag lätt kommer fram med rollatorn, säger Karin Skog.

Kommunalråd Hans Jildesten invigningstalade och lyfte särskilt fram samarbetet mellan Storfors kommun, entreprenören Jordkullen och Värmlandstrafik.

- Det är vi tillsammans som gjort det här och resultatet är helt fantastiskt. Jag är stolt över det här, säger han.

Hans Eriksson, vice vd för Värmlandstrafik, poängterar att kollektivtrafiken måste vara tilltalande och tillgänglig för att hela Värmland ska kunna fungera. Det är viktigt både för ortsbefolkningen och för näringslivet.

- Det här är det sjunde resecentrum som jag varit med och sett invigas. Framför allt ökar vi tillgängligheten med höga trottoarer så att insteget i bussen ska bli lågt och vi gör hela platsen trafiksäker, säger han.

Och det som för några månader sedan var en grusplan där bussarna vände, har nu förvandlats till en modern terminal med två busskurer och tydliga skyltar så att passagerarna vet var bussen stannar. Det finns cykelställ och pendlarparkering, väl upplysta övergångsställen och inom kort kommer de digitala skyltarna där man ser när nästa buss anländer.

Marcus Ståhl har varit projektledare för entreprenören Jordkullen, som byggt hela resecentrum med hjälp av ytterligare några entreprenörer.

- Jag är jättenöjd. Man kan verkligen se att det här blir ett lyft för Storfors. Hastigheten på gatan sänks och den är nu också smalare, säger han.

Olle Levein från Elteam One har jobbat med de elektriska installationerna.
- Det här behövdes verkligen. För alla som kommer med buss och tåg hit är resecentrum det första intrycket och nu kan vi vara stolta, säger han.

Walaa Khandash pendlar med buss till skolan i Filipstad varje dag.

- Det här blev jättefint och jag gillar att det nu finns en parkering intill, säger hon.

Enligt driftchef Tommy Svärd landar kostnaderna på 6,7 miljoner kronor varav Trafikverket betalar ungefär hälften via Värmlandstrafik. Ytterligare kostnader tillkommer sedan under våren när tågperrongen ska förlängas.

- Vi är verkligen nöjda. Det blev precis så bra som vi hade hoppats på, säger han.

Resecentrum invigdes genom att en buss från Värmlandstrafik körde genom det gulblå bandet. Under fredag den 1 december kommer de första linjebussarna att rulla in till nya resecentrum. Storfors har exempelvis tretton avgångar per dag till Kristinehamn under vardagar medan helgturerna är lite färre.

Senast publicerad av Eva Wiklund