Logotype för Storfors kommun

Värmlandspojkarna uppträder i Bjurtjärns kyrka

Bild på bandet Värmlandspojkarna och en person som spelar piano framför en kör

Ikväll, den 29 december, bjuder värmlandspojkarna och Storfors församling in till traditionsenlig konsert i Bjurtjärns kyrka med två sittningar, klockan 17.00 och klockan 19.00.

Ikväll, den 29 december, uppträder Värmlandspojkarna traditionsenligt i Bjurtjärns kyrka.

Vid sin sida har de nystartade Bjurtjärnskören och delar av kyrkokören.

För att besöka konserten krävs godkänt covidbevis, man har maximerat antalet till 275 personer per tillfälle och erbjuder på två separata sittningar.

Under hösten gjorde kommuntidningen ett besök hos den nystartade Bjurtjärnkören som övar en gång i veckan hemma hos Per Henning på Ullvetterns Gård.

Kören består av ett 30-tal personer i åldrarna 15 till 70 år. På repertoaren står allt från Kent och Abba till traditionella sånger och vid besöket hade kören lite extra fokus på julsångerna inför konserten den 29 december.

- Det är en glädje att sjunga när man får sjunga med så många, det ger en skön värme som vi kanske behöver extra mycket nu, säger Christian Burö. Han växte upp tillsammans med Per Henning och precis som barndomskamraten har han flyttat tillbaka till Bjurtjärn med sin familj.

Han upplever att det på många håll är generationsskifte i stugorna och här möter han både gamla och nya vänner.

- Det har blivit liv i bygden igen, säger Christian, som också engagerat sig i hembygdsföreningen.

När Christian och Per var små var det deras föräldrar som höll igång det som då kallades Hembygdskören.

Nu är kören tillbaka på samma plats under ett nytt namn och med delvis ny repertoar. Men känslan av samhörighet, glädjen i sången och den starka gemenskapen i bygden är den samma.

Cecilia Övelius var med på den ”gamla goda tiden”.

- Det känns verkligen nostalgiskt att få komma hit igen, säger hon, och minns hur hembygdskören sjöng med storheter som Loa Falkman, Sanna Nielsen, Cindy Peters och många fler.

Karin Burö är mer än glad över sonens engagemang.

- Det är så speciellt att få komma hit igen och att Per och Christian fått hit folk som inte sjungit förut och som inte är vana vid noter, säger hon.

Per Henning kommenterar det faktum att vissa av medlemmarna inte riktigt tror att de kan sjunga.

- Alla kan sjunga och här får alla vara med, säger han.

En av de yngsta är Tuva Eriksson.

- Det är jättekul att sjunga och det blir en härlig energi när många sjunger tillsammans, säger hon.

Per Hennings sambo Jenny pendlar mellan sin plats i kören och köket där kaffepannan står på. För vad vore en bygdeträff utan det obligatoriska fikat?

- Jag har alltid gillat att sjunga, det är ofta ren glädje. Eftersom vi har två små barn är det enklare att vi är här hemma, så det känns perfekt, säger hon.

Den som är nyfiken på hur den stora och nybildade kören låter har sin chans ikväll när de uppträder tillsammans med Värmlandspojkarna som ger två föreställningar, klockan 17 och klockan 19. Runt 150 av de 275 platserna i varje föreställning är förbokade, så arrangörerna bedömer att det finns plats även för den som inte har bokat i förväg.

Det krävs dock ett godkänt covidpass (minst två sprutor) och legtimation för att besöka konserten.

Senast publicerad av Eva Wiklund