Logotype för Storfors kommun

Unga indiska stjärnor tar Bollywood till Storfors

När Bollywood kom till Storfors försvann sommarvädret, men skam den som ger sig.

Köld och blåst hindrade inte unga skådespelskan Preetha Anandhan från att sjunga om sorg och längtan från en sten i Hållsjön, iklädd högklackat och långklänning.

- Sverige är helt fantastiskt. Hemma i Indien har varje filmteam speciella ”platsjägare”, som försöker att hitta det perfekta stället för inspelning. Det är väldigt svårt att hitta en vacker plats där det inte kryllar av människor. Här finns det perfekta ställen överallt, säger Preetha, som värmer sig med en filt mellan tagningarna.

Bollywood är Bobays gigantiska filmindustri och producerar ungefär 900 filmer per år. Filstjärnorna, ofta unga, blir ikoner med horder av fans. Att Preetha, filmaren Nishanth Raj och en grupp sångare landat i Lundsberg beror helt och hållet på stafettläkaren Aru Sandanam och slumpen.

Aru, som även är en känd musiker och kompositör i Indien, återkommer regelbundet för att jobba på Storfors vårdcentral. Boende hittade han hos musikintresserade makarna Wålsted som äger Villa Furuvik. Och så blev en Stockholmskonsert även en konsert i Lungsunds kyrka. Samtidigt passar man på att spela in några scener till Arus senaste film, en musikalisk thriller som skildrar en modig ung kvinnas kamp efter en naturkatastof. Naturligtvis finns där element av hjärta och smärta också, annars vore det knappast en Bollywoodfilm. Med tillstånd av polisen ska man spela in i Stockholms tunnelbana och det blir även scener från Bjurbäckens slussar och från makarna Wålstedts fantastiska trädgård på 12 000 kvadratmeter.

Filmmakaren är lyrisk:

- Sverige är underbart och häftigt. Tyst, rent och stort. Här får man verkligen chans att upptäcka sin egen insida och att hitta inspiration, säger han.

Uppmärksamheten kring den kommande konserten i Lungsunds kyrka har varit stor. Flera tidningar har gjort reportage och under torsdagen spelade SVT in både sång och filmscener från Lundsberg. Kerstin Wålstedt har bakat långt över 300 bullar inför evenemanget. Just 300 personer är så många som ryms i Lungsunds kyrka.

- Det här blev mycket större än vi hade trott när vi bokade in Aru och ungdomarna. Det skulle inte förvåna mig om vi fyller kyrkan, säger hon.

För en hundralapp får man både höra musik som aldrig någonsin hörts i Lungsunds kyrka tidigare och hugga in på en av Kerstin stora kanelbullar till kaffet efter konserten.

All intäkter från konserten, och från Arus övriga musikprojekt går oavortat till de båda förskolor som han driver på Sri Lanka.

Konserten hålls klockan 19.00, fredag 27 maj.

Senast publicerad av Eva Wiklund