Logotype för Storfors kommun

Troll och väsen på biblioteket - delta i rövarteater onsdag 14 juni

I sommar har Storfors bibliotek lite extra fokus på hjältar, troll och sagoväsen

- Vi deltar i Sommarboken, en nationell satsning för att locka fler barn till läsning, säger barn- och ungdomsbibliotekarie Anna Lundqvist.

Redan på onsdag 14 juni genomförs sommarens första arrangemang för barn och unga.

Väsen kan sätta fart på fantasin och här finns allt från nordisk folktro med älvor och vättar till besjälade varelser som enhörningar och zombies.

- Troll och väsen kan verkligen vara fantasieggande. Min morfar hade en historia om hur han träffade en tomte i skogen, och vi visste aldrig riktigt om det var sanning, skrattar Anna. Tillsammans med biblioteksassistent Matilda Johansson kommer hon att erbjuda pyssel med stentroll på plats i biblioteket.

Det blir även chans att delta i en teaterföreställning där man hämtat inspiration från den lokala skrönan om rövarna i Rövarkulorna som rövade bort en piga.

- Drama är ett roligt sätt att levandegöra historier och man behöver inga förkunskaper, säger hon.

Ett stenkast från biblioteket och Kulturhuset ligger parken Ravinen, en grön oas mitt i centrala Storfors. Här finns lekplats, en liten porlande bäck och stora gröna ytor för lek och spel.

Här bjuder biblioteket in till sommarhäng den 3 augusti, men hela sommaren finns också en tipsrunda om sagoväsen att testa.

- Det är bara att hämta ett formulär i biblioteket så är man med och tävlar om priser, säger Anna, som poängterar att hon och hennes kollegor naturligtvis har massor av tips på sommarläsning inom alla olika områden.

- Vi har stort kunnande och kan hjälpa till att hitta rätt. De största upplevelserna kan man ibland få i en perfekt bok, säger hon.

Men det är inte bara hjältar och väsen som välkomnas till biblioteket i sommar. Här finns också kommunens turistinformation där det går bra att hämta foldrar och kartor.

- Det är ju hit många vänder sig för att få information, så det känns som en självklarhet att vi ska hjälpa turister och sommarboende, säger Matilda Johansson, som är glad över det intresse som finns för det som händer i Storfors kommun.

Arrangemang

Onsdag 14 juni kl 9- 11. Flykten från Rövarkulorna.
Var med och gör en teaterpjäs om flickan som blev bortrövad av rövare och lyckades rymma. Vi arbetar tillsammans med pjäsen och spelar upp för publik. Föranmälan till Storfors bibliotek eller till anna.lundqvist@storfors.se

Onsdag 21 juni kl 11-12. Gör ett eget stentroll på biblioteket.
Anna och Matilda öppnar pysselverkstaden på Storfors bibliotek. Kom och gör ett eget troll i sten och lyssna på historier om troll och andra väsen. Ingen föranmälan

Torsdag 3 augusti kl 11-12. Sagotältet i Ravinen.
Sommarbokshäng i Ravinen med Anna och Matilda. Frågepromenad, böcker, lek och spel. Ingen föranmälan.

Frågepromenad om väsen
Frågepromenad i parken Ravinen under hela sommaren.
Gå en frågepromenad med frågor om olika väsen i Ravinen i centrala Storfors. Priser lottas ut bland deltagarna vid sommarens slut. Talong hämtas och lämnas in på biblioteket.

Läsjakten
Läs böcker och skriv lite om dem i läsjaktshäftet, så får du fina priser.
Häftet kan du hämta på Storfors bibliotek hela sommaren lång.

Senast publicerad av Eva Wiklund