Logotype för Storfors kommun

Storfors nya bassäng öppnar under januari

En man står vid sidan av en rostfri bassäng.

Jukka Mäenpää, teknisk chef i Storfors kommun, är mycket nöjd med den nya bassängens utformning.

Storfors nya rostfria simbassäng är nu på plats och väntar bara på att trimmas in ordentligt.

- Det blev mycket bättre än jag hade förväntat mig, säger kommunens tekniske chef Jukka Mäenpää, som själv lärde sig simma i den gamla bassängen på 70-talet.

Drygt 3,5 miljoner kronor gick notan på och själva poolen levererades av Högsby Rostfria, efter en andra omgång av upphandling.

Den gamla, kaklade bassängen hade över 60 år på nacken och när kakelplattor började lossna var kommunen tvungen att stänga anläggningen och göra en upphandling. Men inga anbud på renovering kom in.

- Då fick vi tips om den här mer moderna typen av rostfri bassäng och gjorde en andra upphandling där intresset var större, berättar Jukka Mäenpää.

Nu är poolen på plats med samma mått som tidigare och med en ny pump till reningsverket installerad. Vattenytan går ända upp till kanten och en bred tappa med ledstänger leder ner i den låga änden där djupet är som lägst 0,8 meter. Botten har höjts upp vilket innebär att inga trappar leder ner till simhallen, vilket ökar tillgängligheten för alla.

Badanläggningen är i första hand till för skolans simundervisning, men den kommer liksom tidigare att kunna hyras av föreningar, företag och privatpersoner. Både dam- och herravdelningen har också bastu. Exakt vilken verksamhet som ska bedrivas, när simhallen inte används av skolan, är ännu inte klart.

- Det är väldigt roligt att vi nu kan återöppna simhallen. Jag har förstått att det funnits en saknad under renoveringstiden, säger kommunchef Johan Rosqvist, som hoppas att den ska bli flitigt nyttjad.

- Vi vill titta på olika sätt som den kan göras ännu mer tillgänglig för allmänheten, men det finns idag inga färdiga idéer, säger han.

Tidigare bedrevs vattengymnastik och bassängen hyrdes också ut relativt ofta. Jukka Mäenpää minns också ”fredagsbadet” från sin egen barndom.

- Så fort jag lärt mig simma var vi där på fredagskvällarna. Det vimlade av barn och man fick köpa biljetter för två kronor styck av en dam i dörren, säger han.

I slutet av januari beräknas bassängen vara i bruk igen.

Bassäng

Den nya bassängen har samma mått som tidigare, men simhallen är nu mer tillgänglig i och med att bassängen lyfts så att inga trappor behöver leda ner till bassängområdet.

Senast publicerad av Eva Wiklund