Logotype för Storfors kommun

Storfors har fått komplett Sportscamp

Sporthallen i Storfors invigdes för ett antal år sedan tack vare några visionära entusiaster.
Nu är den sista pusselbiten lagd för ett komplett Sportscamp.
- Vi har nytt kök, matsal och vandrarhem i samma hus och kan ta emot grupper på upp till 70 personer, säger Sven-Erik Rhen, ordförande för Idrottsalliansen.

Trots att själva idrottsdelen i hallen stod klar redan för 18 år sedan är det många som tror att hallen är ny när de kliver in. Receptet är ungdomarnas goda hallkultur och att personal finns på plats under öppettiderna.

- Vi har inte haft någon skadegörelse alls, och vår personal tar hand om alla skavanker så fort de uppstår, säger Sven-Erik Rhen.

Det var när den statliga bostadsdelegationen skulle bidra till rivningen av ett antal hyreshus i Storfors som judoklubbens ordförande, Bengt Enghag, kläckte idén om att istället bygga om och bygga till för att ge Storfors en riktig sporthall.

Han var då anställd av bostadsstiftelsen Björkåsen i Storfors.

- Bengt Enghag har varit motorn i hela det här projektet. Utan honom och alla hans kontakter och kunskaper hade vi inte haft en sporthall i Storfors, säger Sven-Erik Rhen.

Hela bygden samlades kring projektet och av de 14 miljoner kronor som bygget kostade drog man in 6,3 miljoner kronor via olika sponsorer och bidragsgivare.

Några av husen revs, men materialet tillvaratogs och återanvändes i bygget av den nya hallen.

- Tack vare att vi kunde återanvända allt fick vi 1,9 miljoner kronor i bidrag från miljödepartementet, berättar Bengt Enghag. Idrottsalliansen bildades av judoklubben, handbollsklubben, innebandyföreningen, atletklubben och fotbollsföreningen. Man byggde sporthall, gym, judolokal, omklädningsrum och planerade även för ett vandrarhem som nu står helt klart med nybyggt tillagningskök där man kan servera stora grupper.

Idag används hallen både för klubbarnas träning och av andra grupper som vill arrangera läger och tävlingar. Det är också här som Storfors BTK spelar sina hemmamatcher i Pingisligan.

Många, många ideella timmar ligger bakom Storfors Sporthall, och när det 15 år gamla golvet skulle bytas var bygden på tå igen.

- När vi skulle riva ut det gamla golvet stod 30 personer redo att hugga i. Det var helt fantastiskt, säger Bengt Enghag.

Ungefär en miljon kronor kostade det att byta det 800 kvadratmeter stora hallgolvet mot ett modernt golv av samma typ som användes under OS i London.

Senaste bygget var tillagningsköket som nu står helt klart och innebär att Idrottsalliansen kan servera 75 personer frukost, lunch och middag smidigt och till bra priser.

- Idag har vi en anläggning i toppklass. De grupper som hyr av oss är otroligt nöjda. Här har man boende, mat och plats för idrott i samma lokal, säger Sven-Erik Rhen.

I vandrarhemsdelen finns 42 bäddar och man kan även sova ett 30-tal personer i judohallen.

Hallen och vandrarhemmet hyrs enbart ut till idrottsgrupper och det är Idrottsalliansens personal som lagar mat och serverar.

- Folk har velat hyra för fester, men där är det stopp. Vi tillåter inte heller någon alkoholkonsumtion i lokalerna, säger Sven-Erik Rhen.

Ytterligare information: Sven-Erik Rhen 0550-652 02

Senast publicerad av Eva Wiklund