Logotype för Storfors kommun

Storfors BTK vidare till SM-final!

FOTO: Lars Larsson

Storfors BTK slog Halmstad BTK går nu vidare till SM-final i pingis.

- Vi har massor av kraft i laget och vi spelar som en enda familj. Det här känns superhäftigt, säger Mariann Juhász som gjorde en riktig kämparinsats.

 Storfors hade redan vunnit första mötet på bortaplan med 5-3. I går spelades returmatchen som också den slutade 5-3. Men det var många jämna set och spänning ända fram till sista bollen. De 75-tal storforsare och andra som trotsat det fina vår-sommar-vädret för SM-pingis tackade ljudligt för upplevelsen under hela matchen.

Starten kunde inte ha varit bättre; både Mariann Juhász och Jessica Yamada tar hem sina respektive matcher, men för Marianns del ser det illa ut med två tappade set mot Halmstads Tilda Johansson i starten.

- Jag hade en dålig känsla redan från början eftersom jag förlorade mot henne i onsdags, sen blev jag arg. Men jag lyckades vända den känslan och hitta fokus igen, säger Mariann, som tog hem de tre följande seten till publiken och lagets stora jubel.

Största problemet för Storforslaget var Halmstads 54-åriga kinesiska Ni Xia Lian som fortfarande rankas som nummer 20 i Europa. Henne slog Jessica i bortamatchen och fredagsmatchen blev en av kvällens mest spännande. Efter två tappade set vann Jessica de två följande men lyckades sedan inte vinna det tredje trots stor ledning till en början. Lian tog hem setet med 13-11 – annars hade segern gått till Storfors redan där.

- Hela laget trodde att Jessica skulle vinna. När hon förlorade så sa vi att ”nu spelar vi för Jessica”. Det blev en tändning, säger tränaren Anders Hulth.

- Att vinna över Lian i onsdagsmatchen var nog min allra största prestation någonsin. Jag lyckades behålla lugnet och vara avspänd. Jag har mött henne en gång när jag var yngre men då var jag aldrig ens i närheten, berättar Jessica, som i dagsläget är lagets stjärnspelare.

- Hon spelar fantastisk bordtennis och är otroligt flexibel. Hon kommer att bli svårslagen i finalen, konstaterar Anders Hulth.

De två sista matcherna spelade Mariann Juhász och Lina Misikonyte.

Lina fick kämpa mot Tilda Johansson, men hann inte spela klart matchen innan Mariann vann i tre raka set mot Erika Front, som dock stod emot bra i tredje set.

Eftersom Eslöv vann mot Team Mälarenergi blir det Eslöv som Storfors möter i finalen. Och det blir ett Eslöv som förstärkt med en kinesiska som bara spelat fyra matcher i grundserien och ändå blivit godkänd trots kravet på fem matcher. Ett krav som tillkom när Eslöv för fyra år sedan tog in en kinesiska direkt i slutspelet utan en enda match i grundserien – och då vann guld.

- De lät henne spela en match i sitt division 4-lag för herrar och fick räkna detta enligt förbundet. Vi överklagade, men protesten avslogs. Men nu vänder vi frustrationen till kraft istället, säger Anders Hult.

Alla spelarna pratar om den ljudliga storforspubliken som känns som ett stort stöd.

- Vi älskar publiken! Det är tack vare publiken, den fantastiska känslan i laget och familjekänslan hemma hos tränarna och deras familjer som vi kan spela så pass bra för Storfors. Allt hänger ihop. När vi spelar här i Storfors gör vi det inte bara för oss själva eller för laget – vi gör det för alla som är här och hejar och tror på oss, säger Mariann, och Lina håller med:

- Jag är så glad att vara här. Det ger mig en otrolig energi, säger hon.
Olle Rodéhn, som följt de flesta av lagets matcher från läkaren är imponerad:

- Det är ju en ynnest att få se sån kvalititetsidrott i Storfors. Det är ju världsspelare vi har här! Sedan är det häftigt med den här kollektiva, positiva stämningen på läkaren också, säger han.

Tränarna Tomas Bergquist och Anders Hulth strålar och jublar tillsammans med laget och säger att segern var väntad, men inte mindre skön för det.

- Man kan aldrig ta något för givet. Jag är så otroligt stolt över laget idag. Vilka tjejer! Vilken laganda! säger Anders Hulth.

Allra bäst sammanfattar kanske Hannah Hicks känslan efter den stora gruppkramen och segerdansen. Hannah som gjorde en stor insats i onsdagsmatchen där hon tog hem två matcher:

- I´m on the top of the world right now!

FAKTA:
På onsdag spelar Storfors första finalmatchen mot Eslöv i Skåne.
Fredag 12 maj klockan 18.30 spelas andra matchen i Storfors Sporthall.
Lördag 13 maj spelas en eventuell tredje match klockan 11.

FOTO:Lars Larsson

FOTO: Lars Larsson

Senast publicerad av Eva Wiklund