Logotype för Storfors kommun

Sjätte Bjurtjärnsloppet folkfest som vanligt

För sjätte gången arrangerades traditionsenligt Bjurtjärnsloppet på nationaldagen.

Vinnare i damklassen med Sigrid Josefsson från Väse medan Jerker Eriksson från Kristinehamn sprang snabbat i herrklassen. Snabbast av flickorna var Wilma Rundquist från Kristinehamn och först in i klassen pojkar var Joel Wilhemsson från Filipstad.

- Vi är nöjda med 88 deltagare i fyra klasser, men nästa år satsar vi på mer marknadsföring och mot 200 deltagare, säger Carolina Andersson som håller i trådarna tillsammans med maken Jens Andersson.

- En liten dröm är också att kunna ha chiptidtagning, säger Jens.

Som vanligt bjuder Bjurtjärns byalag på en riktig folkfest kring bygdegården i Kväggeshyttan. Familjer och vänner till löparna minglar i solgasset och många passar på att handla grillade hamburgare och fika av föreningens medlemmar. Barbro Rotelius delar ut nummerlappar på löpande band.

- Det är jättekul att få träffa både gamla bekanta och göra nya bekantskaper, säger hon.

En hel del av löparna har rest en bit för att få delta. På plats finns exempelvis löpare från Filipstad, Örebro, Hällefors, Nora och Kristinehamn.

Camilla och Henrik Thorén har åkt från Rudskoga för att vara med. De arrangerar själva Jordgubbslunken den 1 juli och vet hur mycket jobb det ligger bakom en tävling.

- Det är roligt att stötta den här typen av små lopp som arrangeras av eldsjälar, vi måste ju hjälpas åt för en levande landsbygd, säger Camilla Thorén, som mest ville hitta en rolig utflykt tillsammans med maken.

- Vi är inte så snabba, men det känns som en kul utflykt säger Henrik, som senare springer in på en 21:a-plats medan Camilla tar sig in bland de tio bästa damerna.

I väntan på starten laddar Karin Strid och Sandra Lundquist också upp. De är vana vid betydligt längre sträckor med ultramaraton och triathlon.

- Vi är inte snabba men väldigt uthålliga, skrattar de, och konstaterar att Bjurtjärnsloppet är ett mysigt arrangemang.

Drygt 18 minuter efter starten springer den allra första tävlande in i målfållan. Kristinehamnarna Jerker Eriksson, Magnus Dåverhög och Perjohan Norman har sprungit större delen av loppet tillsammans och på slutet spurtar Per Johan ifrån de båda övriga med knapp marginal. Men missar att springa ända in i mål varför Jerker kniper förstaplatsen.

- Det var lite bittert, men jag trodde att jag var i mål, skrattar PerJohan, som även hinner passeras av Magnus innan han tar sig hela vägen in.

Drygt två minuter senare springer första dam in i mål och denna gång är det inte Annika Kihlström som tagit hem segern alla de fem tidigare loppen. Istället kniper förra årets tvåa, Sigrid Josefsson förstaplatsen medan Annika i år får nöja sig med en tredjeplats.

- Det var en härlig upplevelse även om jag kände att någon flåsade mig i nacken. Jättekul med folk längs banan som hejar, säger Sigrid, som träffat de övriga två ”på pallen” många gånger tidigare.

- När man är ute på olika lopp så träffas man, det blir nästan som en liten familj, säger hon.

Wilma Rundquist vann klassen flickor. Hon sprang tillsammans med mamma Sylvia Rundquist vilket visade sig vara ett vinnande koncept.

- Jag hade inte räknat med att vinna min klass, men det känns jättekul, säger Wilma, som annars tränar fotboll och hockey.

Joel Wilhelmsson tog sig snabbast in i mål av killarna, trots en viss trötthet efter gårdagens klassresa till Liseberg som innebar en sen kväll.

- Det var lite tungt, men det gick ju ändå bra, säger Joel, som i vanliga fall tränar mest för orientering.


Hela resultatlistan finns på bjurtjärnsloppets hemsida: www.bjurtjarnsloppet.bya-lag.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här är de tre bästa i varje klass.

Flickor
1.       Wilma Rundquist IFK Kristinehamn Fotboll F08 27:04
2.       Signe Dåverhög Fallets Ridklubb 30:08
3.       Esther Dåverhög Fallets Ridklubb 30:16

Pojkar
1.       Joel Wilhemsson Filipstad SF 20:07
2.       Axel Sjöholm Garphyttans IF 22:06
3.       Julius Nordell 25:07

Damer
1.       Sigrid Josefsson Nilivaara IS 20:52
2.       Anna Karin Björfelt Team Skoglöfs bil 21:52
3.       Annika Kihlström Kristinehamn Multisport 22:07

Herrar
1.       Jerker Eriksson Lundsbergs IF 18:39
2.       Magnus Dåverhög Fallets Ridklubb 18:44
3.       Perjohan Norman Kristinehamns OK 18:55

Senast publicerad av Eva Wiklund