Logotype för Storfors kommun

Robert och Jenny öppnar Slusscaféet på långfredagen

Inför säsongen 2024 har Robert Karlsson och Jenny Mattson tagit över driften vid Bjurbäckens populära slusscafé i Storfors.

På långfredagen slår de upp portarna för säsongen.

- Vi kommer att driva caféet vidare i samma anda som tidigare, säger Jenny, men hintar också om några förändringar.

Under påsken har paret, som ursprungligen kommer från Kil men som nu bor i Broby i norra Ölme, öppet de vanliga tiderna från klockan 11 till klockan 18 fredag, lördag, söndag och måndag.

Både Robert och Jenny har erfarenheter från skiftande yrkesområden. Jenny är utbildad hotell- och restaurangchef och jobbade under många år på lyxyachter i Miami, Aten och i Karibien. Numera är hon utbildad sjuksköterska och jobbar som ambulanssjuksköterska - ett jobb som hon pausar för att satsa helhjärtat på Slusscaféet.

Robert har jobbat som dykinstruktör, bartender och servitör i Filippinerna och även i byggbranschen. Idag är han yrkeslärare inom mark- och anläggningsarbete på Nobelgymnasiet i Karlskoga.

Båda gillar utmaningar och det var ett gemensamt beslut att satsa på någon ny, utvecklande verksamhet.

- Det känns jättekul att få bli entreprenör och verkligen få forma en verksamhet på vårt sätt, säger Jenny.

Båda har en förkärlek för skog och gamla torp och det var också så de hamnade i Broby, där en gammal kyrka förvandlades till bostad med högt i taket och massor av rymd.

- Att vi hittade Bjurbäcken var en ren slump. Vi visste inte att det fanns ett smultronställe precis runt hörnet, men så hamnade vi där och träffade Lars-Erik Wall som sökte sin efterträdare, säger Robert.

Under april och maj väntar helgöppet liksom en bit in på hösten. Juni, juli och augusti blir månader med öppet varje dag precis som tidigare. De populära räkmackorna kommer att finnas kvar, men menyn kommer att breddas med en fläkt från grannlandet i söder.

- Jag älskar verkligen smörrebröd, så det kommer vi att erbjuda i lite olika former på rågbröd, säger Robert, och får något drömmande i ögonen medan han mumlar om sill, potatis, salami och brieost.

Kanske blir det någon form av lättare lunch eller soppa framåt hösten - men så långt är planerna ännu inte klara.

Att det blir hembakade bullar har dock varit självklart från start och när Robert plockar fram nygräddade skapelser ur ugnen smakar det som en mycket lovande sommar i Bjurbäcken.

Helt klart är det också att det blir en loppis i förrådet strax norr om slussvaktarstugan och några spel och fotbollsmål på gräsplanen för att roa yngre cafébesökare.

Att jobba en hel sommar är inget som får paret att tveka. De kommer att ha hjälp av syskonbarn och av Jennys pensionerade mamma.

- Det blir som ett familjeföretag och vi ser fram emot att träffa glada, sommarlediga människor, säger hon.

Ett veteranbilsgäng har redan bestämt träff i Bjurbäcken varje onsdag, och de båda entreprenörerna pratar också om grillkvällar och kanske någon trubadur.

Vad ska då möta gästerna i Bjurbäcken sommaren 2024?

- Det blir familjärt, lantligt, varmt och opretentiöst, säger Robert.

- Ja, och enkelt men med kvalitet, fyller Jenny i.

Senast publicerad av Eva Wiklund