Logotype för Storfors kommun

Rekord med 25 000 besökare vid Bjurbäckens slussar sommaren 2020

Hela 25 000 besökare har Lars-Erik Wall räknat in under tre intensiva sommarmånader vid Bjurbäckens slusscafé.

- Vissa dagar har vi sålt över 800 räkmackor, säger han.

Att Lars-Erik Wall och familjen hamnade i Bjurbäcken under sommaren var mer eller mindre en slump. Andra planer hade lagts ner på grund av coronapandemin och familjen snubblade över en annons.

- Vi tänkte att det skulle bli ganska lugnt med tanke på pandemin, så att vi skulle kunna njuta av lugnet här med barn och barnbarn mellan varven, säger han. Men det blev långt ifrån lugnt. Redan innan den officiella öppningsdagen började kunderna att droppa in - och sedan fortsatte det i allt raskare takt.

Till sin hjälp har Lars-Erik haft två anställda; en brasiliansk tjej som ville lära sig att driva ett café och en afghansk student som bott med familjen under fyra år.

- De har varit otroligt duktiga. Med hjälp av hårt arbete och bra struktur har vi lyckats få nöjda gäster, säger han. Husbilar har det varit många och även en del båttrafik.

En av de mest udda farkosterna var den lilla ångbåten som Gösta Karlberg byggt av en eka. Tillsammans med kompisen Håkan Elfström gjorde han en del av Bergslagskanalen under två dygn med övernattning i Lungsund.

- En fantastisk kanal och väldigt fina omgivningar, säger Gösta som bor i Rättvik.

Paret Klas Udatsjen och Linda Nilsson paddlade istället kanot och njöt av tystnaden och naturen.

- Jag är hemma över sommaren och hälsar på, det är alltid roligt att ge sig ut och paddla, säger Klas. Hans och Ragna Höög från Karlstad passade på att vandra i området och att hugga in på en klassisk räkmacka.

- Det här är verkligen en idyll och vi är imponerade av hela kanalbygget, säger Ragna.

Lars-Erik Wall är mer än nöjd med sommaren, trots att den blev lite annorlunda än tänkt.

- Om allt går som vi tänkt så kommer vi tillbaka nästa sommar, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund