Logotype för Storfors kommun

Prova-på-dag med gratis fiske i Skärjen 18 juni

Nykroppa Storfors Fiskevårdsförening erbjuder fiske i ett 50-tal sjöar för bara några hundralappar per år.
Dessutom har man byggt upp en riktig fiskeidyll runt sjön Skärjen, norr om Nykroppa.
Lördag den 18 juni bjuder man in till prova-pådag med gratis fiske.

Runt hela sjön har föreningen anlagt bryggor, grillplatser och ställplatser för husbil. Här finns även utedass och brygga som är anpassade för handikappade.

Kring den två kilometer långa sjön är det gott om platser för den som vill ställa en husbil eller en husvagn, men det krävs att man samtidigt köper fiskekort. I södra delen ligger fem båtar som kan hyras.

Alla pengar som kommer in på fiskekort och båthyror går direkt tillbaka till medlemmarna i form av ny fisk. Men i år är det ovisst om föreningen får sätta i mer fisk eftersom länsstyrelsen för tillfället har satt stopp.

- Men vi har ju överklagat beslutet till Havs- och vattenmyndigheten och hoppas att det löser sig, säger Kjell Murås.

Förra säsongen fick man tillstånd att sätta i 2500 kilo fisk och de senaste två åren har intresset mer än fördubblats.

- Vi har verkligen bidragit till att folk kommer ut i naturen, och det vill vi fortsätta med, säger Kjell.

Fiskevårdsföreningen har runt 500 medlemmar. För bara 300 kronor per år har klubbens medlemmar tillgång till cirka 50 fiskevatten, inte minst Mögsjön och Östersjön där man satt ut 65 000 gösyngel de senaste åren.

- Våra medlemmar får riktigt fina gösar året runt, säger Kjell Murås.

De två senaste vintrarna har föreningen satt ut 150 risvasar i sjön.
- Gösen är lite speciell eftersom den gärna vill fästa rommen på något när den leker, säger Kjell. Han berättar att man vintertid släpat ut stora rishögar på isen och gjort hål för att släppa ner en tyngd som håller dem på plats.

Även i år arrangerar man alltså en prova-på-dag, även om isläpp av ädelfisk ännu är osäkert.
Lördag den 18 juni är hela familjen välkommen för fika och gratis prova-på-fiske, en aktivitet som brukar vara mycket populär.

En som tjuvstartat med en egen prova-på-dag är Johanna Bergfalk, som en något blåsig majdag fick en fiskelektion av Kjell.
- Vilket fantastiskt ställe. Hit kommer jag att åka många fler gånger, säger Johanna, som nu spetsat in sig på ett årskort.

FAKTA
Lördag den 18 juni kl 10.00-14 00 är hela familjen välkommen Skärjen, några kilometer norr om Nykroppa. Föreningen bjuder på grillad korv och kaffe och du får låna utrustning.
Ytterligare information: Kjell Murås 072-234 73 96.

Senast publicerad av Eva Wiklund