Logotype för Storfors kommun

Populära Järnsjöleden lockade Friluftsfrämjandet

- Jag har gått över ett antal mossar, men det här var en större upplevelse, säger Fredrik Berg under en tur på Järnsjöleden mellan Bjurbäcken och Furuvik.

Det är Friluftsfrämjandet som är på vandringstur, och då vandringsledarna Karin Stenberg och Peter Niklasson bor i Storfors, väljer de ofta leder i trakten.

- Vi tillhör Kristinehamnsavdelningen eftersom det inte finns någon avdelning här, och vi vill ju gärna visa upp de fina lederna i Storfors, säger Karin.

Peter berättar att många vandrare från Karlstad och Kristinehamn verkligen uppskattar den fina naturen, och ledernas goda skick.

- Vi får mycket beröm och vi får ofta höra att de gillar att Järnsjöleden går nära vattnet på så många ställen, säger han.

Just sträckan mellan Furuvik och Bjurbäcken är extra omtyckt.

- Den bjuder på stor variation med urskog, en vacker mosse, öppna ytor, jordbrukslandskap och ett par ställen där man kan bada, säger Karin.

Precis i utkanten av mossen ligger en liten göl där det passar bra med paus. Katarina Ikonen slår sig ner med ryggen mot en tall. Här kan man sitta länge och bara njuta av stillheten.

- Jag har ju gått den här sträckan tidigare och vet att den är väldigt fin, säger hon.

På en bänk har Ylva Gripner slagit sig ner:

- Det var otroligt vackert på mossen. Jag har aldrig gått så långt på spång tidigare, men det var vilsamt och roligt att man byggt den efter naturen istället för spikrakt, säger hon.

Efter Lungsälvsmossen väntar ett parti i skogen innan lunchen intas på en rastplats vid sjön Storlungen.

Leden följer sedan sjön innan en bit på grusväg med utsikt över åkrar och vatten väntar.

Från Lungsund går leden åter in i fin skog innan man når vackra udden vid Hållsjön där ännu en rastplats lockar till paus.

Här passar helga Peters på att doppa fötterna i det svalkande vattnet. För den intresserade går det också bra att ta ett bad här.

Efter rastplatsen går stigen upp på Rävhöjden där man skymtar sjön på flera ställen.

Leden går högt ovanför ett område med höga klippformationer, som i folkmun kallas ”Stenkôrka”.

Här finns det planer på att anlägga en extra krävande slinga ner mot vattnet där man behöver ta hjälp av ett rep för att klättra upp.

Uppe på Rävhöjden har naturen också placerat några stora flyttblock. Ett av dem så stort och så lutande att man lätt kan ta skydd om det skulle regna.

Efter den cirka 14 kilometer långa turen är gruppens vandrare lite trötta men nöjda med dagen.

- Det finaste med den här delen av leden var just variationen och att det inte är särskilt mycket grusväg. Ingen del kändes som en transportsträcka, säger Fredrik Berg.

I Storfors finns ett antal vandringsleder som nu är nyröjda. Se kartan här nedan.

Vandringsleder

Senast publicerad av Eva Wiklund