Logotype för Storfors kommun

Nu öppnar Fritidsbanken i Storfors

Nu kommer Fritidsbanken till Storfors.

I april slår kommunen upp dörren till lokalerna i Sporthallen – men redan nu börjar insamlingen.

- Det här är riktigt bra friskvård. Genom att man kan låna idrottsprylar så kan alla vara med och prova nya idrotter – ingen stängs ute, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Fritidsbanken föddes 2013 i Deje. Den finurliga tanken att begagnade idrottsprylar ska kunna lånas ut om och om igen har nu spridit sig i Värmland.

I Deje har Fritidsbanken öppet ett par eftermiddagar/kvällar i veckan och man har dessutom en låda där man kan lämna prylar dygnet runt. Grundtanken med Fritidsbanken är att alla ska kunna låna sportutrustning och att det ska vara gratis. Själva lånet är begränsat till maximalt två veckor.

- Idén föddes hos en diakon som träffat en ensamstående mamma med flera barn. Mamman skämdes eftersom hon fick sjukanmäla barnen när det var friluftsdag – pengar till utrustning fanns helt enkelt inte, berättar David Mathiasson, verksamhetsledare för Fritidsbanken i Värmland.

Men han menar att utlåningen inte är riktad mot just den som har ont om pengar.

- Det här är en så bra idé att den gynnar alla. Den som har trångt i sitt förråd kan ju skänka sina saker till Fritidsbanken – och sedan låna sakerna när han eller hon behöver, säger han.

Man ser inte heller att idén konkurrerar med handeln. Många butiker har tvärt om reagerat positivt.

- Genom att folk i alla åldrar lånar idrottsprylar och testar olika idrotter, så kommer många också ett steg närmare att köpa egna grejor, säger han.

Samarbetet med idrottsföreningar har varit väldigt gott på flera orter. Föreningarna tipsar folk om Fritidsbanken och skänker också begagnade prylar. Sedan hjälper Fritidsbanken till att tipsa låntagare om vilka föreningar det finns.

I Storfors kommer Fritidsbanken att ligga en trappa upp i Sporthallen på Kroppavägen. Man går in via cafeterian och det finns även hiss.

- Äntligen kan vi öppna! Vi har jobbat en längre tid med att få till stånd en Fritidsbank i Storfors och vi tror att den kommer att bli väldigt populär, säger EU-samordnare Kicki Karlsson, en av de drivande bakom projektet.

Genom ett samarbete med arbetsförmedlingen bemannas lokalen av Susanne Axén.

- Det här ska bli jätteroligt. Det är verkligen en häftig idé som det känns kul att få vara med och förverkliga i Storfors, säger hon.

För att fylla Fritidsbanken har man nu öppet under den kommande månaden för att ta emot alla typer av fritidsutrustning, men inte kläder. Utrustningen lämnas i Sporthallen under öppettiderna, eller enligt överenskommelse med Susanne Axén.

Öppettider:
Måndagar klockan 10-16, tisdag och torsdag klockan 16-19.
Man kan även boka tid med Susanne Axén per telefon 0550-651 24.

Senast publicerad av Eva Wiklund