Logotype för Storfors kommun

Morgonyoga drar fullt hus i Asphyttan

Varje måndag och torsdag morgon är koncentrationen total i Asphyttan, ett par kilometer från Bjurbäcken.

Då fylls hembygdsgården eller altanen på Metta House med folk från trakten som under en timme fokuserar på andningen och lugna rörelser.

- Jag känner mig väldigt avslappnad och energifylld efteråt. Man får ro i själen samtidigt som det är bra träning, säger Julia Laur från Filipstad.

 Julia deltar för tredje gången och flera i gruppen har gått flera gånger. Malin Karlsson är på besök i trakten och testar för första gången. Hon gillar att man kan utmana sig själv och bli bättre och bättre.

- Äntligen fick jag testa detta och det kändes jättebra. Man tränar både rörlighet och de små musklerna som man inte kommer åt annars, säger hon.

Just den här morgonen är det Simon Lindmark som guidar de tio deltagarna med lugn röst. Han driver Asphyttan Metta House tillsammans med Philippa Ergel och paret brukar turas om att leda yogapasset.

- Det här är ingen jättegrej för oss. Vi yogar själva och tänkte att det skulle vara kul att göra det i grupp, säger Simon, som betonar att han och Philippa vi skapa en öppenhet och gemenskap med hjälp av sitt B&B och de aktiviteter som sker i anslutning.

- Vi vill avdramatisera yoga. Det handlar absolut inte om prestation utan om att möta sig själv på sina egna villkor. Man kan vara helt nybörjare och få behållning av den här timmen, säger han.

Och paret har inte haft svårt att få deltagare. Ryktet har spridit sig och de flesta morgnar är gruppen näst intill full. Kostnaden är bara några tior för att täcka hyran för bygdegården där man oftast håller till. Ibland, när vädret är lämpligt så yogar man också på den nybyggda altanen.

En och annan deltagare väntar också tills fiket öppnar efteråt. Menyn är vegetarisk och bjuder på överraskningar.

- Knäckig blåbärspaj med glass kan jag längta efter när som helst! Den är bara helt underbar, säger Julia Laur.

Yogatider: Måndagar och torsdagar kl 9-10, Asphyttan Metta House

Information: 0761-62 70 21

Senast publicerad av Eva Wiklund