Logotype för Storfors kommun

Matstafett ökar gemenskapen mellan byarna Lungsund och Lundsberg

Två kvinnor vid cyklar

Marlene Ström och Karin Stenberg tipsar om att ta cykeln under Matstafetten.

För några månader sedan startade föreningen Levande Lungsund.

Fredag den 11 augusti arrangerar man Matstafetten i Lundsberg och Lungsund med start klockan 17.00.

- Vi vill öka samhörigheten mellan byarna, säger Karin Stenberg, som arrangerar tillsammans med Marlene Ström.

Arrangemanget innebär att byborna i de två byarna med omnejd får anmäla sig parvis. Det kan vara två vänner eller släktingar som anmäler sig tillsammans eller ett par. Paren ska sedan servera en måltid; man får förrätt, huvudrätt eller efterrätt på sin lott.

I varje hem träffas tre par och man byter plats mellan varje rätt. Till de olika måltiderna träffar man nya människor. För att logistiken ska fungera kan deltagarna inte bo längre bort än fem kilometer från någon av byarna, men det går jättebra att bjuda in till en sommarstuga eller om man har en säsongsplats på campingen.

- Alla som har ett kök och plats för sex personer runt bordet kan vara med. Det går naturligtvis även bra att bilda par med en vän som inte bor på orten, säger Marlene.

De båda arrangörerna är relativt nyinflyttade i trakten och ser behov av att skapa nätverk och mera trivsel. Marlene har varit särbo med Lungsundsbon Michael Johansson de senaste fyra åren, men flyttlasset från Östersund gick först i förra veckan. För Karins del blev det för sex år sedan en återflytt till hemorten efter 30 år i Stockholm. Idag har även sambon Peter Niklasson lämnat västkusten för livet på landet.

- Både jag och Peter älskar närheten till vatten och skog eftersom vi gillar att paddla och vandra. Sen är det fantastiskt att få våra en del i ett samhälle där man blir igenkänd på affären och där folk hejar på varandra. Det njuter jag av varje dag, säger Karin.

För Marlene var platsen viktig för beslutet att flytta.

- Jag hade nog inte flyttat in hos Micke om jag inte tyckt så mycket om platsen, då hade vi sökt någon ny gemensam plats. Men Lungsund är perfekt, säger Marlene, som uppskattar att bo på landet men ändå ha så många små och lite större städer på nära håll.

- Jag har bott i Östersund och där finns det inga andra städer på många mils håll, säger hon.

- Att kunna se kossorna som betar genom fönstret är också ett stort plus, säger hon.

Nu hoppas de båda arrangörerna på stor uppslutning. Minst nio par krävs för att arrangemanget ska bli av, men målet är 21 par.

- Det är jättebra om det blir jämt delbart med tre, det förenklar logistiken, säger Marlene, och påpekar att man med fördel kan cykla tillsammans mellan de olika platserna.

Hela kvällen avslutas vid 22-tiden med en gemensam träff i hemlig lokal så att alla bybor får umgås tillsammans.

Information och länk till anmälan finns på föreningens hemsida lungsund.se.

Två kvinnor vid fikabord

De båda väninnorna planerar sommarens evenemang över en kopp the.

Senast publicerad av Eva Wiklund