Logotype för Storfors kommun

Marie Niljung gästar Storfors bibliotek 25 oktober

Just nu är Marie Niljung aktuell med föreställningen ”Hellre arg än död” på Scalateatern.

På onsdag kväll den 25 oktober kommer hon till Storfors bibliotek för en kostnadsfri föreläsning på temat våga fråga, våga lyssna och våga agera.

Marie har förlorat båda sina föräldrar i suicid och ser det som sin livsmission att öka kunskapen kring hur man förbygga att människor försöker eller tar sitt liv.

- Det händer inte tillräckligt mycket. Idag tar fyra personer i Sverige sitt liv – varje dag, och så har det sett ut de senaste 20 åren.

- Jag kan kanske inte kan påverka staten eller regionen så mycket, men jag kan påverka vanligt folk, säger Marie, som vill bidra till att vi alla blir lite modigare som medmänniskor.

Hon menar att mod kommer med kunskap och vill på olika sätt sprida just det. Genom sina böcker, den nya föreställningen, men också som föreläsare i olika sammanhang.

- Suicid är den vanligaste dödsorsaken bland pojkar i åldern 15-29 år. Det är till och med vanligare än det dödliga skjutvåldet som pågår just nu, säger hon, och har sin egna teorier om varför barn och unga drabbas så hårt.

- Vi har en läroplan i skolan som är oerhört krävande och där man riskerar att bli helt underkänd. Vi har också sociala medier där unga ständigt jämför sig med en låtsasvärld. Dessutom har vi en föräldrageneration som sviker barnen genom att inte lära dem att bli bra problemlösare, säger hon.

Hon vill krossa myterna kring suicid och menar att det aldrig är tanken som dödar – därför är det viktigt att prata med sina barn om döden, om livet och att det är helt normalt att vara ledsen och känna sig sviken ibland. Det finns alltid en lösning, men inte om suicid är utvägen.

- Man vill inte ”väcka den björn som sover”, men det är helt fel tänkt, säger Marie.

Marie var bara 23 år när hennes mamma tog sitt liv, under en djup depression, och hon hade gjort ett försök tidigare när Marie var 20 år. Många år senare dog hennes pappa på samma sätt, drabbad av både fysisk och psykisk sjukdom.

- Det har påverkat mitt liv otroligt mycket. Jag känner ingen skuld idag, det har jag aldrig gjort, men hade jag vetat det jag vet idag så hade jag kunnat fånga signalerna på ett helt annat sätt, säger hon.

I Storfors kommer hon att berätta sin egen historia, men också prata om hur man kan se att någon bär på suicidtankar och tipsa om vad man kan göra då.

- Här kan vi alla bli så mycket mer delaktiga för att skapa ett samhälle där vi verkligen ser och hjälper varandra, säger Marie, som hoppas på stor uppslutning på biblioteket den 25 oktober.

- Jag ser verkligen fram emot att få göra den här föreläsningen för storforsarna, säger hon.

Tid och plats: Storfors bibliotek, onsdag 25 oktober klockan 18.00. Fri entré.
Föranmälan till biblioteket på tel 0550-651 94 eller via mail biblioteket@storfors.se.

Senast publicerad av Eva Wiklund