Logotype för Storfors kommun

I Storfors blir julottan digital - med Per Henning som solist

Collage från kyrkan där filminspelning av gudstjänst sker.

Filmfotograf Michael Johansson har redan spelat in julottan i Storfors församling. Karoline Gärdsvik Wilhelmsson, Elsie Schwab Hollsten, Eva Lundell och Gunilla Bengtsson samlas på ”coronaavstånd” kring pianot som hanteras av Anne-Marie Jonasson.

I Storfors församling har man redan fixat julottan och nyårsgudstjänsten.

- När restriktionerna skärptes visste vi först inte hur vi skulle göra, det blev en liten chock. Men när vi började publicera våra adventsgudstjänster digitalt fick vi en otrolig respons, säger kyrkoherde Elsie Schwab Hollsten.

Lyssna till Elsie och Karolin här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på två kvinnor länk till film

Det var under ett besök hos en bekant i Lungsund som idén tog form. Besöksantalet i kyrkorna hade begränsats till åtta personer och man hade beslutat att hålla kyrkorna öppna för enskilda besökare under fyra timmar varje söndag. Besökarna kunde få samtal, tända ljus eller lyssna till musik varje heltimme.

- Men några gudstjänster kunde vi ju inte erbjuda och det kändes väldigt tråkigt just i adventstider när extra många vill komma till kyrkan, säger Elsie.

Men Lungsundsbon Börje Karlsson hade ett förslag.

- Som liten församling hade vi ju inte resurser att göra någon större inspelning och för att det skulle vara genomförbart måste det ju vara proffsigt. Tack vare Börje insåg vi att det fanns kompetens på orten, säger hon.

Sagt och gjort. Elsie tog en promenad med hunden och knackade på hemma hos filmfotografen Michael Johansson som genast var med på noterna.

- Det kändes som ett jättespännande projekt och nu har vi spelat in sex gudstjänster, berättar Michael, som jobbar med fyra olika kameror för att få en levande inspelning. Och som inledning får tittaren se alla tre kyrkorna i Storfors kommun från ovan tack vare filmsekvenser som han spelat in med drönare.

Julottan är som sagt redan inspelad i Lungsund och på plats fanns då Jan Olsson som därmed bevistar sin 64:e julotta. Som stadig julottebesökare har han en plakett på kyrkbänken och Elsie avslöjar en liten hemlighet:

- Vi kommer även att ha en liten minijulotta på plats bara för Jan Olsson, så att han ska känna att han varit på plats även detta år, säger hon.

Under pandemin har Elsie märkt en större efterfrågan på enskilda samtal, även från personer som normalt inte besöker kyrkan.

- Vi finns tillgängliga för alla som behöver oss och vi har tystnadsplikt, säger hon, och berättar att man även kontaktar personer som i normala fall besöker kyrkans verksamhet.

- Vi ringer upp och hör efter hur de har det, säger hon.

När det gäller de inspelade gudstjänsterna har kyrkans personal märkt ett stort intresse.

- Vi har flera hundra tittare på varje gudstjänst och många hör av sig och berättar att de uppskattar initiativet och att de kan titta hemma den tid som det passar dem. Även många som vanligtvis inte besöker kyrkan har tittat så vi får se om det kan bli någon form av fortsättning, säger hon.

Kommande sändningar är julottan den 25 december, med Per Henning som gäst, och nyårsgudstjänsten den 1 januari. Samtliga inspelade sändningar är cirka 20 minuter långa och innehåller bland annat betraktelser, musik av solister och psalmsång. Inspelningarna ligger kvar på kyrkans hemsida och kan ses i efterhand.

FAKTA
Filmerna kan ses via: svenskakyrkan.se/storfors


Senast publicerad av Eva Wiklund