Logotype för Storfors kommun

Invigning av studierum i konstens tecken 30 januari

Tisdag den 30 januari invigs två studierum vid biblioteket i konstens tecken.

Hans Kajtorp och Görel Lindgren har fått namnge rummen som invigs med bandklippning, presentation av konstnärerna samt kaffe och kaka.

- Som konsthistoriker känns det roligt att få bjuda in till detta, säger bibliotekarie Anita Andersson.

Anita Andersson kommer att berätta om Hans Kajtorp medan Erik Wehkaoja berättar om Görel Lindgren som ung konstnär. För bandklippningen svarar tidigare folketshusföreståndaren Roland Carlsson. Studierummen är nyrenoverade och kan användas för möten, studier, läsning med mera.

I rummen kommer några konstverk samt en biografi om vardera konstnär att finnas.

Hans Kajtorp föddes 1916 i Filipstad och studerade bland annat i Frankrike under 40-talet. Hans tidiga måleriet är präglat av fransk modernism medan 60- och 70-talets konst uttrycker stark oro för jordens framtid. Han har skapat många porträtt, bilder av hus och stora utsmyckningar i Storfors Folkets Hus samt på lasarettet och biblioteket i Filipstad. Hans Kajtorp hade separatutställningar i Filipstad och i Karlstad och är bland annat representerad på Moderna museet och Värmlands museum. Det är också han som har formgett Stortrivs i Storfors-symbolen.

Görel Lindgren föddes 1932 och växte upp i Norrbotten. 1965 kom hon till Bjurtjärn och 1967 till Storfors med maken Rolf, som var rektor. Hon har sedan dess varit verksam inom textilkonst, från mitten av 1970-talet i egen ateljé. Hennes batik- och vävbilder är skapade med växtfärgade ullgarn och bomullstyger. Görel Lindgren har även tillverkat rotslöjd i samisk tradition, kasperdockor, trollskulpturer och på senare tid tagit upp måleri. Hon har ställt ut ett flertal gånger och hennes verk finns i många Storforshem. Hon finns representerad med offentliga verk i Storfors kommunhus, Storfors bibliotek och Storfors församlingshem.

Tid och plats: Storfors Bibliotek, Centrumplan 1, tisdag 30 januari kl 14.00.

konst

Senast publicerad av Eva Wiklund