Logotype för Storfors kommun

Guldfeber när teaterföreningen firar 30 år

Man framför teatergrupp

Nicke Larsson under repetitionerna för teatersommaren 2023.

Bjurtjärns teaterförening firar 30 år och vad kan passa bättre än att fira med en föreställning?

Fredag den 1 september ger föreningen farsen ”Guldfeber” vid hembygdgården Börjes.

- Vi har fått många frågor om att spela den igen, så nu kör vi, säger Nicke Larsson, en av dem som varit med från allra första början.

Teaterföreningen startades av några entusiaster som så småningom involverade hela bygden. Skådespelare hämtades i stugor och gårdar i Bjurtjärn och kläder rotades fram ur gamla kistor.

- Jag fick frågan om att vara med och snickra en läktare, berättar Nicke, som tiggde ihop träd från trakten skogsägare och såg till att de blev uppsågade till rejäla plankor på sågen i Zindret. Under åren har han sedan haft några mindre roller, men i första hand jobbat med kulisser.

Fyra historiska spel och några mindre spel har föreningen satt upp under åren. Bjurtjärn 1810, Majorskan på Queggen, Patronerna på Alqvittern och Vi sålde våra hemman, som man också rster till USA och spelade på sex platser i svenskbygderna.

- Det har varit fantastiska år och vi har ju främst gjort detta för att skapa sammanhållning i bygden, säger han.

Föreningen har spelat vid hyttan i Kväggeshyttan, på Alkvetterns herrgård och på Kväggens gård. Historiska vandringar och mindre spel har satts upp vid hembygdsgården Börjes där man också så småningom startade bygdeveckorna.

- Vi har samarbetat med alla föreningar och med kyrkan i bygden. Det har verkligen varit något som många bidragit till, säger Nicke Larsson.

Lördag den 2 september arrangerar man 30-årsjubileum för medlemmarna i Bjurtjärns hembygdsförening, men på fredagen är alltså allmänheten välkommen.

- Vi drar igång spelet Guldfeber klockan 19, men redan från klockan 18 bjuder vi in till fika, säger han.

Tid & plats: Hembygdsgården Börjes i Bjurtjärn fredag 1 september. Servering från klockan 18.00. Teater Guldfeber kl 19.00. Biljetter inkl fika: 150 kr vuxna, 80 kr ungdom, barn under 10 år gratis.

FAKTA: Föreningens historiska uppsättningar
Bjurkärn 1810. Ett bygdespel om en händelse i Bjurtjärn, där tre bjurtjärningar blev dömda till halshuggning
Patronerna på Alqvittern handlade om de tidiga ägarna till Herrgården.
Majorskan på Queggen. En berättelse om majorskan Eld som drev Queggens gård medan majoren var ute och krigade. Han kom hem en gång om året och såg till att de fick 13 barn.
De sålde sina hemman handlade om utvandringen till Amerika. 261 människor emigrerade från bjurtjärnstrakten i en enda resa. Emigranterna grundade staden Stockholm i Wisconsin.

teatergrupp

Föreställningen Guldfeber spelades sommaren 2022

Senast publicerad av Eva Wiklund