Logotype för Storfors kommun

Energi och livskraft i Seniorernas Hus i Storfors

Pierre Österberg, vd för Jordkullen, gratulerar med gratis bussresa till hockey för seniorerna.

När Seniorernas Hus firade fem år var intresset på topp.

De många besökarna såg till att fem meter rulltårta försvann i snabb takt, Storfors dragspelsklubb underhöll och Jordkullens vd, Pierre Österberg, kom med en rejäl present.

Beskedet att företaget bjuder på buss och hockey i Karlstad för seniorerna drog ner eftermiddagens största applåder.

Kalle Kovacs gör tummen upp för presenten. Han är en av alla nöjda storforsare som brukar besöka seniorernas Hus.

- Det är toppen att det finns ett ställe att samlas, sitta och prata och bara umgås. Här träffar man många man känner, men också en del nya, säger Kalle, som också brukar gå på seniorträningen i gymmet.

- Det är jättebra att få tips och råd av en instruktör. Jag tränar inte för att bli starkare utan för att hålla mig frisk, säger han.

Vid samma bord som Kalle sitter Ingrid Doverholt. Numera tänker hon vara en ännu flitigare besökare och kanske dra igång någon verksamhet.

- Jag har ju blivit änka ganska nyligen, så det finns mycket tid. Herrarna har ju en matlagningsgrupp, kanske vi damer också skulle hitta på nåt liknande, säger Ingrid, som tror att verksamheten betyder mycket för att hålla sig frisk.

- Om man har roligt så glömmer man att man kanske har lite ont, säger hon.

Kicki Karlsson, som var projektledare när verksamheten startades för fem år sedan, är positivt överraskad att intresset för huset hållit i sig och att verksamheten nu utvecklas av besökarna själva.

- Det finns sån energi och livskraft i det här huset, säger hon.

Det är alltså precis fem år sedan Storfors kommun slog upp dörrarna till Seniorernas Hus i samarbete med SPF, PRO, Röda Korset och Storfors församling.

Varjr tisdag håller Storfors församling öppet Hus och då är oftast församlingsassistent Gunilla Bengtsson på plats.

- Det är enkelt för de äldre att ta sig hit, inga höjdskillnader eller andra hinder. För oss är det ett sätt att finnas där människor samlas och det har varit väldigt lyckat, säger hon.

Kommunalråd Hans Jildesten tycker att satsningen slagit mycket väl ut.

- Jag har hört från så många håll hur uppskattad verksamheten är. Vi upplever också att våra äldre invånare är friska längre, och jag är väldigt imponerad över den drivkraft och det samarbete mellan olika föreningar, kyrkan och kommunen som finns här, säger han.

Satsningen var möjlig genom ett bidrag från Leader Värmlands Bergslag på 300 000 och genom att kommunen ordnade lokaler. Många frivilliga från samarbetsorganisationerna hjälpte sedan till att snickra.

Många av de verksamheter som startade redan för fem år sedan pågår än idag. Exempelvis senior-surf, styrketräningen, matlagningsgrupp, handarbetsgrupper och boule. Numera finns även anhörigstödet i huset med sin verksamhet.

- Det är väldigt trevligt här. Vi brukar vara med på måndagskvällarna när dragspelsklubben övar. De vill ha publik och vi fikar och får också sjunga med, säger Karl-Åke Karlsson.

 

Ingrid Doverholt och Kalle Kovacs är två av dem som trivs i Seniorernas Hus.

Ingrid Doverholt och Kalle Kovacs är två av dem som trivs i Seniorernas Hus.

Kommunalråd Hans Jildesten gratulerar till den livliga verksamheten och det goda samarbetet.

Kommunalråd Hans Jildesten gratulerar till den livliga verksamheten och det goda samarbetet.

Den fem meter långa tårtan hade styrkande åtgång.

Den fem meter långa tårtan hade styrkande åtgång.

Storfors Dragspelsklubb underhåller.

Storfors Dragspelsklubb underhåller.

Gunilla Bengtsson från Storfors församling tackar Kicki Karlsson, folkhälsosamordnare och tidigare projektledare för Seniorernas Hus

Gunilla Bengtsson från Storfors församling tackar Kicki Karlsson, folkhälsosamordnare och tidigare projektledare för Seniorernas Hus.

Nöjda besökare; Karl-Åke Karlsson, Bertil Joel (Eriksson), Solwig Albertsson och Sonja Nyman.

Nöjda besökare; Karl-Åke Karlsson, Bertil Joel (Eriksson), Solwig Albertsson och Sonja Nyman.

Senast publicerad av Eva Wiklund