Logotype för Storfors kommun

Digital mästerkock i ditt kök – 29 oktober

Bilder på filmfotograf och kock i kök

Torsdag kväll den 29 oktober skriver en globetrotter och en mästerkock mathistoria i Storfors.

Inbjudna är alla som vill vara med och laga mat med digital guidning i direktsändning.

- Det här känns otroligt spännande. Jag är imponerad över att de lokala butikerna vill samarbeta kring ett evenemang som ger familjer eller kompisar chans att verkligen umgås kring bra mat, säger kocken Niklas Pettersson.

Det är matprogrammet CookTogether som gör en specialsändning tillsammans med ortens ICA och COOP-butiker som sponsrar sändningen. Därför blir också torsdagskvällens matlagningslektion helt kostnadsfri för alla som vill vara med.

Kocken Niklas Pettersson jobbar till vardags på Matbruket, Värmlands muséum i Karlstad och på Restaurang Sliperiet Gastronomi i Borgvik. Han har en lång karriär bakom sig och brinner för god mat som gärna får vara baserad på bra råvaror och lätt att laga.

- Mina första år i yrket jobbade jag med en av Sveriges bästa kockar, Stefan Holmström i Halmstad, och fick lära mig grunderna. Men jag lär mig fortfarande varje dag, säger Niklas som drivs av nyfikenhet och passion. Han betonar att det gäller att vara öppen för nya trender och för tips från de mest oväntade håll.

Sändningarna med CookTogether startade egentligen för många år sedan, men Niklas och filmfotografen Michael Johansson var lite tidigt ute. Varken tekniken eller intresset för matlagning var på dagens nivåer och programmet har den senaste tiden fått en nystart via livesändningar på Facebook.

De båda träffades i jobbet på Dömle Herrgård och även om Michael numera spenderar en hel del tid i Marocko där han driver en fiskecamp och bygger en ekoby, har de båda hållit kontakten.

- Niklas är en fantastisk kock och det är ett nöje att få vara med och förmedla hans kunskap, säger Michael.

Hur kommer då evenemanget att gå till?

Första byggstenen, själva receptet, hittar du på den här sidan sedan gäller det att skriva in datumet torsdag 29 oktober i almanackan. Råvarorna kan du naturligtvis köpa var som helst, men både ICA och COOP i Storfors kommer att erbjuda kassar med alla råvaror.

Klockan 18.00 drar matlagningen igång ett speciellt kök i Bjurtjärn som lånas ut av Johan Nilsson och Ulrika Birkflo. Sändningen körs via Youtube och för att hitta länken till sändningen surfar man in på CookTogethers hemsida; cooktogether.se Länk till annan webbplats.

Under sändningen leder Niklas matlagningen medan du, din familj och dina vänner följer med via datorn hemma. Han lovar att det kommer att bli både spännande, lärorikt och gott. Du får också chans att chatta och ställa dina frågor under sändningen.

- Jag kommer även att ge lite generella tips och berätta hur jag tänker kring olika råvaror, säger han, och berättar att tittarna även kommer att få glimtar från både COOP och ICA i början av sändningen.

För butikerna handlar evenemanget om att sätta fokus på den lokala handeln. Dessutom vill båda handlarna vara med och bidra till ett ökat intresse för bra mat.

- Väldigt mycket av vår vardag i butiken handlar om att prata mat. Kunderna vill ha tips och vi älskar att få förmedla våra kunskaper, säger Erik Olsson, butikschef för COOP.

Magnus Bjärnered, butiksägare för ICA, säger att intresset för bra råvaror och för matlagning rent generellt har ökat. Inte minst under coronapandemin när många unnar sig vardagslyx hemma när restaurangbesöken blir färre.

- Det här känns som ett riktigt roligt evenemang att få vara med och bidra till, säger han.

Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson är positivt överraskad över samarbetsprojektet.

-Jätteroligt att butikerna jobbar ihop för att lyfta den lokala handeln med ett så positivt arrangemang, säger hon.

Bild på recept

RECEPT

Ört- och honungsglaserad kycklingrulle med kompott på höstprimörer, rostad vitlöksmajonäs samt lök, timjanpotatis, rödvinssås och krispig örtsallad Beräknat för fyra portioner

Ingredienser

4 st kycklingfile

1 knippe persilja (eller valfria örter/skott, ca 1 dl)

½ dl honung

3 st morot

3 st palsternacka

1 st rotselleri

1 st vitlök (hel)

5 dl matolja

1 tsk senap (dijon)

1 st citron

½ dl rostad lök

1 knippe timjan färsk

500-600 gr potatis

2 dl valfria örter/skott

2 st gul lök

10 st svartpepparkorn

4 st lagerblad

4 dl rödvin

4 dl kalvfond /buljong (ca 1 dl om det är på flaska, eller 2 tärningar)

100 gr smör

Övriga tillbehör:

Salt

Peppar (helst från kvarn)

Plastfilm

Stavmixer

Grytor

Stekpannor

Matolja

Senast publicerad av Eva Wiklund