Logotype för Storfors kommun

Bjurtjärns teaterförening bjuder på fars i dagarna två

Fredag 1 juli och lördag 2 juli kan den som vill dra på smilbanden söka sig till hembygdsgården Börjes i Bjurtjärn.
Där bjuder teaterföreningen på fars byggd på lokala skrönor och historier.

- Det blir många roliga repliker, vi har otroligt kul när vi repeterar, säger Nicke Larsson, som skrivit spelet.

Till skillnad mot tidigare år blir det ingen stor skara skådespelare. Som mest, när Bjurtjärns teaterförening spelade Patronerna på Alkvettern, var man 70 personer på scenen inklusive orkestern.

- I år blir vi tio personer, så det blir naturligtvis mer lätthanterligt, säger Nicke Larsson.

Årets föreställning heter ”Den som gapar över mycket” och baserar sig på lokala historier och skrönor. Åskådarna får också fundera på om det finns guld i Bjurtjärn i denna enaktare som bara är dryga halvtimmen lång.

- Det är sånt jag fångat upp här i bygden, i berättelser av de äldre. Personerna i spelet har drag av människor som funnits här i närområdet, men det är nog bara Bjurtjärns största tjuvskytt genom tiderna, Måns-Axel, som är helt och hållet autentisk, säger Nicke.

Centrala personer är den unga flickan Maja och mindre sympatiska typen Herbert. Han försöker lura Maja och gifter sig också med hennes rika moster Charlotta. Men som sig bör – i en fars – får uslingen sitt straff till slut. Det ska visa sig att han gapat över mycket.

Föreställningen spelas under hembygdsdagarna vid Börjes hembygdsgård, fredag den 1 juli kl 19 och lördag den 2 juli kl 16. Biljetter kan köpas på plats.

Hembygdsdagarna pågår med grillkväll och musikunderhållning på fredagskvällen och med hantverkare, barnaktiviteter, bakluckeloppis och servering på lördagseftermiddagen. Under söndagen bjuder Nicke Larsson också på en guidad historisk vandring kring Åsjöhyttan efter friluftsgudstjänsten. Gudstjänsten arrangeras av Bjurtjärns kyrka, men för ”husförhöret” står teaterföreningen.

 

Tider för föreställningar:

Fredag 1 juli klockan 19 Den som gapar över mycket, 100 kr

Lördag 2 juli klockan 16 Den som gapar över mycket, 100 kr

 

Tider för hembygdsdagarna:

Fredag 1 juli grillkväll från kl 17, musik

Lördag 2 juli marknadsdag kl 12-16, hantverkare, barnaktiviteter, bakluckeloppis och servering

Söndag 3 juli Friluftsgudstjänst kl 11 med "husförhör" av teaterföreningen, därefter guidad historisk vandring i Åsjöhyttan vid Börjes hembygdsgård, fri entré

Senast publicerad av Eva Wiklund