Logotype för Storfors kommun

Bjurbäckens slussar skapar miljö i Bollywoodfilm

- Det här blir unikt. Vad jag vet är det första gången som en Bollywoodfilm spelas in i en sluss!

Musikern, läkaren och filmskaparen Aru Sandanam är lyrisk under besöket vid Bjurbäckens slussar.

Vädrets makter är inte riktigt på filmmakarna sida, men duggregnet ger bra bilder enligt filmfotografen Nishanth Raj. I en roddbåt sitter en av filmens huvudrollsinnehavare, Preetha Anandhan, och huttrar. Men det kylslagna vädret hindrar henne inte från att mima hela den låt som ska utspela sig i Bjurbäcken – flera gånger om.

Det är nämligen så det går till att spela in en Bollywoodfilm. Huvudpersonerna filmas i olika vackra miljöer och i efterhand lägger man på ljud till sångerna. Filmerna kan vara fler timmar långa.
Runt 900 filmer produceras varje år av filmindustrin i Bombay och filmerna innehåller vackra miljöer, hjärta och smärta. Den film som Aru Sandanamn, till vardags stafettläkare i Storfors, jobbar med ska platsa i genren ”musikalthriller”.

Det som ska skapa spänning i filmen kommer inte att vara våld och krig utan istället naturkatastrofer. I centrum står en modig ung kvinna, som spelas av 29-åriga Preetha Anandhan. Hon växte upp i en liten by i södra Indien, och först som 14-åring fick hon flytta till en större stad, lära sig engelska och börja studera på högre nivå. Idag försörjer hon sig som modell i reklamsammanhang och hon är också en ofta anlitad konferencier för olika shower. Filmen, som delvis spelas in i Bjurbäcken, Lungsund och Stockholms tunnelbana, är henne första långfilm.

- Men jag har gjort en hel del kortare filmer och många reklamfilmer, säger hon.

Inför naturen vid Bjurbäckens slussar häpnar både hon och filmfotografen. När slussvakterna släpper på vattnet som bildar en frustande vattentrappa sitter filmaren i en liten livbåt medan Preetha glider fram ståendes i roddbåten med i långklänningen fladdrande i duggregnet.

- Det här är så fantastiskt och häftigt att det knappt går att beskriva, säger Preetha, som efter filmningen får fullt upp med att skriva autografer till skolbarn från Storfors.

Aru Sandanam, som är en känd musiker i Indien, tror att filmen kommer att vara klar första halvåret 2017.

- Jag tror att det blir en succé. Sådana här miljöer har man aldrig sett förut, säger han.

Lotta lloyd Gregard, som förestår Slusscaféet bistår filmteamet med roddare och filtar.

- Det här är otroligt spännande. Vilken bra PR för vår vackra plats i världen, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund