Logotype för Storfors kommun

Bjurbäcken, populärt utflyktsmål

Till den årliga kanaldagen vid slussområdet i Bjurbäcken kom folk med båt, bil eller cykel från när och fjärran för att fika, gå tipspromenad och lyssna på underhållning. Solen sken och allt var lika trivsamt som det brukar vara.


-Här är så fint och det är så trevligt att man ordnar detta och visar upp den här vackra platsen, säger Öyvind Birkeland från Oslo. Han är här för första gången och har slagit sig ner på filtar i gräset med sina vänner.

I slusscaféet har man fullt upp hela dagen, alla vill ju ha lite fika och sitta ner ute i grönskan och lyssna på underhållningen och njuta av det fina sommarvädret. När alla bord är upptagna kan man sitta på gräset eller ta med egna stolar som Henrik och Betsy Mol från Nederländerna gjort. De är numera boende i Sunne och är på rundresa i Värmland med sin husbil och trivs med lugnet och den vackra naturen.

Många passade på att gå runt på tipspromenaden i området eller göra något fynd i loppmarknaden i det gamla stallet. Ponnyridningen var en populär aktivitet för barnen.

Båtar från Storfors, Filipstad och Karlskoga har lagt till nedanför slussarna. De flesta återkommer varje år till kanaldagen som tillsammans med midsommar är de största båthelgerna i Bergslagskanalen enligt en båtägare.

När det är dags för bollracet flockas publiken vid slussportarna för att med spänning följa bollarnas färd och hoppas att den man har satsat på ska vinna. Bollarna släpps vid den översta slussporten och den boll som först passerar genom en liten lucka i den nedre slussporten vinner racet.

Den som inte hade möjlighet att komma på kanaldagen har flera chanser att uppleva Bjurbäcken i sommar. Slusscaféet har öppet alla dagar kl 11-18 i juni, juli och augusti. Det blir midsommarfirande på midsommarafton och söndagsunderhållning alla söndagar i juli.

Senast publicerad av Kristina Elmström